Les llavors de l’odi

0
946

On està el Govern que ha de protegir i procurar la igualtat a tot ciutadà?

L’altre dia, el passat 16 de març, l’independentisme es manifestava lliurement per Madrid, traient banderes espanyoles dels edificis impunement per tot seguit penjar la republicana. Els manifestants eren tractats com a nines de porcellana i se’ls deixava fer com a nens malcriats sense cap advertència. Alhora que tot això succeïa, en un petit i turístic poble del Pirineu català, hi havia una parella sopant; al costat s’hi va asseure una família amb una nena de 4 anys i una de 12, aprox. Les dues taules s’havien dit bon profit, i la parella educadament s’apartava movent la cadira i deixant pas quan algun membre de la família havia d’anar al lavabo. Tot normal i agradable, però la noia de la parella va tenir calor, i es va treure el jersei de sobre. Es va quedar amb un mitja màniga fina que li deixava al descobert el canell. El canell estava adornat amb un tros de cinta que simulava la bandera espanyola, i aquesta cinta duia brodades unes lletres, que evidentment la família no podia arribar a llegir. Malgrat tot, es va poder sentir la mare com li deia a la filla petita: «Són del partit X» (no vull dir el nom del partit, però el lector pot intuir que es tracta d’un partit constitucionalista). Pausa i silenci a la taula familiar. A continuació la mare li va dir a la nena de 4 anys: «Vine, nena, has de saber qui són aquesta gent». Almenys, van tenir la delicadesa de contenir-se davant de la parella, això si, ni postres ni cafès. Marxaren de seguida, i a l’hora de pagar, posaren la cirereta amb els seus comentaris al responsable i propietari del bar, dient-li: «Aquí no tens reservat el dret d’admissió? Com és que deixes entrar aquesta fauna?», i amb el cap van assenyalar la parelleta. L’amo va respondre: «Són uns clients i a part són amics, per què no els haig de deixar entrar si sopen i paguen com tothom?». A això, el pare de família va respondre: «Sí, sí, em sembla molt bé, però a nosaltres aquí ja no ens hi veuràs més».

[Inspiració profunda del lector… expiració, deixar anar l’aire… tornar a inspirar… deixar anar l’aire. Reflexió.]

És això el que volem? Inculcar l’odi des de petits vers les persones que no pensen com nosaltres? Quin sistema democràtic és, aquest? O penses com nosaltres o ets un enemic ferotge, del qual t’has de protegir i saber tota una veritat, la nostra, que potser no ho és del tot? On és la riquesa de poder pensar diferent? D’on surt aquest odi del sector independentista? Tan malament viu el català independent? Es veuen estiuejar, sopant i dinant en restaurants, amb bons cotxes… Expliqueu-me, D’ON PROVÉ AQUEST ODI? Molts de nosaltres som fills de la democràcia, mai ens ha faltat res. Aquí ha d’haver-hi algun problema personal no resolt i que es focalitza amb aquest odi vers la persona que no pensa igual, o un adoctrinament ja des de ben petits, inculcant una mateixa idea. Si no, no ho entenc.

Després, quan passen fets com els de Nova Zelanda (havia passat el dia anterior), tothom s’estranya. Com ens hem d’estranyar, si estem fomentant tota mena d’odi a la gent que no pensa igual que un mateix, des de la infantesa de la persona, quan més esponja i més vulnerable s’és?

Tot plegat fa molta llàstima, augurà un futur social ple de conflictes.

Potser ens estem lliurant de la guerra que històricament coneixem. Però aquestes petites batalles, aquesta rancúnia, aquest poc filosofar, parlar de del respecte, discutir sanament totes les posicions… per a poc a poc deixar pas a aquestes accions violentes de fet i de paraula, fan preveure una societat malalta, enrocada, perillosa, rabiosa… Sento pena per aquest tipus d’esser humà. Tinc l’esperança i el desig que aquesta nena de 4 anys estudiarà, podrà valorar, raonar, pensar… Tot i així, un estrany sentiment de por comença a rondar-me cada cop més fort, altrament el sentiment de llàstima i impotència van desapareixent i sovint a les nits m’apareix el fantasma del País Basc. Repeteixo, on està el Govern que ha de protegir i procurar la igualtat a tot ciutadà?

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li