Les fotografies de guerra d’un jove Francesc Boix arriben al MUME

0
1075

El fons, inèdit fins l’any passat, està dipositat a l’Arxiu Nacional de Catalunya gràcies a la Comissió de la Dignitat


 

Arran d’una intervenció iniciada per Fotoconnexió, el mes de març de 2013, la Comissió de la Dignitat va adquirir en una subhasta 1.368 negatius d’un fons d’un fotògraf desconegut. Per aconseguir-ho es van recollir 7.500 euros gràcies a les aportacions d’unes cinquanta persones, l’editorial Ara Llibres i la revista Sàpiens. Aquests negatius, amb imatges dels anys de la II República i la Guerra Civil espanyola, estaven guardats en una capsa de fusta, dues de llautó i algunes fundes d’arxivador de plàstic. El material presentava un bon estat de conservació i moltes de les imatges estaven ben documentades per la mà del fotògraf.

El treball d’inventariat, digitalització i documentació del fons va permetre desvetllar l’autoria de les fotografies: les de la Guerra Civil espanyola eren del fotògraf Francesc Boix, fetes al llarg de l’any 1938, primer al front d’Aragó i després al front del riu Segre; la resta, aproximadament la meitat, fetes entre el 1930 i el 1936, van ser atribuïdes a Bartomeu Boix, pare del fotògraf.

Aquestes fotografies descobertes de Francesc Boix es podran veure a partir del 16 de desembre al Museu Memorial de l’Exili (MUME), de la Jonquera, en una exposició que aporta una visió gràfica de la guerra des de dins de les unitats, al front d’Aragó i del Segre, amb actes oficials, desfilades, la vida quotidiana dels soldats i retrats personals que evidencien l’escassetat d’armament i de recursos. Algunes d’aquestes imatges van ser publicades a la revista mensual de la 30a Divisió i als diaris murals de les seves unitats, però en general van tenir una difusió limitada.

La mostra Els primers trets de Francesc Boix, que consta de més d’un centenar d’imatges, anirà acompanyada del catàleg amb textos de Maria Barbal, Ramon Barnadas, Pep Cruanyes, Ricard Marco i Josep Maria Solé i Sabaté. A més, el dia 20 de gener, a les 11 del matí, es presentarà al museu el documental Las dos guerras del fotógrafo Boix (RTVE, 2015).

Amb la recuperació dels negatius de la Guerra Civil de Francesc Boix es completa el llegat fotogràfic d’un jove del Poble-sec, de Barcelona, que ha passat a la història com un dels fotògrafs més destacats del país. Des del setembre de 2016 el fons es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz