Les escoles catalanes comptaran amb un miler més de professionals de l’educació

0
788

Els reforços covid del curs actual es mantindran per al curs vinent, tal com detalla el departament


El Govern ha aprovat l’ampliació de la plantilla del Departament d’Educació amb 1.006 professionals per donar resposta a les necessitats de planificació ordinària de l’activitat educativa. Concretament són 764 dotacions de personal per atendre les necessitats d’escolarització i 185 dotacions per atendre les necessitats d’escola inclusiva, que s’incorporaran a partir de l’1 de setembre de 2021. També s’han aprovat 57 dotacions per atendre les necessitats dels processos d’integració de centres que ja han tingut lloc durant el curs 2020-2021. Aquestes dotacions se sumaran a la plantilla estructural dels centres educatius, a més dels reforços covid del curs actual, que es mantindran per al curs vinent.

LES XIFRES. Pel que fa a les 764 dotacions per a necessitats d’escolarització, 747 d’aquestes corresponen a personal docent i 17 a personal d’administració i serveis i a professionals d’atenció educativa. Aquestes necessitats estan vinculades al creixement de la població en àmbits rurals de Catalunya que implica, en primer lloc, l’augment de la demanda d’escolarització en el nivell d’ensenyament secundari; en segon lloc, la concentració excessiva, que demana posar recursos per mantenir la concentració d’alumnes en les ràtios que estableix la normativa, i en tercer lloc, la necessitat d’atendre l’alumnat de manera personalitzada.

ESCOLA INCLUSIVA. En relació amb la creació de 185 dotacions per atendre les necessitats d’escola inclusiva, 100 corresponen a personal docent i 85 a professionals d’atenció educativa, per garantir el seguiment de l’alumnat i l’assessorament als mestres i professorat dels centres que acullen alumnat amb diferents trets de diversitat. L’objectiu és que les escoles siguin espais de creixement i compensació de desigualtats per a tot l’alumnat, incloent-hi el que presenta algun tipus de discapacitat.

NOVES DOTACIONS. Sobre les 57 dotacions per a processos d’integració, 53 de personal docent i 4 de personal d’administració i serveis, es tracta d’incorporar noves dotacions per la integració de centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat, que el passat curs 2020-2021 han estat cinc. En aquests casos, esdevé necessària la incorporació dels recursos necessaris per atendre les necessitats de funcionament d’aquests centres.

EDUCACIÓ ESPECIAL. D’altra banda, el Departament d’Educació i el Comitè Intercentres, que representa els educadors i educadores d’educació especial en centres públics, han acordat modificar la distribució horària de la jornada de treball del personal d’aquest col·lectiu. El principal canvi és que hi ha una reducció de 27,5 a 25 de les hores d’atenció directa a l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu per tal de facilitar la coordinació amb l’equip docent i altres agents educatius. La proposta respon a la reivindicació del col·lectiu de tornar a unes condicions que ja tenien i suposa revertir una retallada. Una mostra clara de l’aposta del Departament pel diàleg. Aquest nou marc horari, que s’aplica a partir d’aquest setembre marca el següent: 25 hores d’atenció directa als alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu, que s’han de fer dins de l’horari lectiu i, si escau, en altres activitats on s’atengui directament als alumnes i que formin part del projecte educatiu del centre. Fins ara eren 27,5 hores. També 6 hores per a reunions, coordinacions externes i internes i activitats formatives en el centre. Fins ara hi havia 7,5 hores, i hi estaven incloses elaboració de materials i activitats formatives en el centre. També 4 hores per a col·laborar en la preparació dels materials i l’adequació dels espais per donar suport a l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu en la seva participació en les activitats del centre. Es crea aquesta nova categoria horària, fins ara inclosa en les hores per a reunions, amb 2’5 hores de preparació, formació i altres activitats.


  • Pots consultar el Suplement d’Ensenyament, aquí

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li