Les cançons autoritzades de Lluís Llach, document del mes

0
1429

És una resolució del governador civil de Girona, del 1971, que permetia el concert però censurava alguns temes


 

El dia 20 de març del 1971 Lluís Llach va poder actuar a Roses. I ho va poder fer gràcies a l’autorització del governador civil de llavors, Victoriano Anguera Sansó (Palma, 1933 – Madrid, 2010), que accedia a la petició d’actuació però ho feia amb uns límits: només podria cantar les cançons prèviament revisades per la Delegació Provincial del Ministeri d’Informació i Turisme. Explícitament, Anguera censurava temes com Temps i temps, A les cinquanta estrelles, L’estaca i Damunt d’una terra.

Tot això es coneix actualment gràcies a la conservació de la comunicació del Govern Civil de Girona que va arribar a l’Ajuntament de Roses el dia 20 de març de 1971, data en què es va registrar d’entrada i es va guardar a la capsa pertinent amb la resta de cartes i comunicacions que arribaven a la corporació, i que constitueix el Document del Mes de l’Arxiu Municipal de Roses.

Curiosament, aquesta comunicació d’autorització va arribar a l’Ajuntament de Roses el mateix dia que s’havia de fer el concert. Els organitzadors, per tant, no van poder saber fins poques hores abans del seu inici si es podria celebrar. Aquest era el modus operandi recurrent del règim totalitarista franquista.

El 20 de març del 1971, per tant, Lluís Llach, un dels principals exponents de la cançó-protesta del període tardofranquista, va cantar a Roses, amb censura inclosa. El número de maig de la revista Rhode feia una ressenya de l’actuació: «El dia 20 de març vingué a donar un recital de Nova Cançó en Lluís Llach. Tan ell, com el conjunt Tres Quarts de Banyoles que va actuar a la primera part, tingueren una bona actuació. Hem de ressaltar també la bona decoració de l’escenari realitzada per diversos dels organitzadors i dirigida per l’artista Pere Puignau».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li