Les cĂ meres corporals, ja pel 2020

0
1135

Ajuntament, sindicats i la Guàrdia Urbana pacten que el 2021 els agents també podran fer servir pistoles elèctriques Taser


En un futur força immediat, la Guàrdia Urbana de Figueres portarà càmeres corporals i farà servir pistoles elèctriques. Ho va avançar el regidor de Seguretat, Pere Casellas, durant el ple ordinari d’aquest mes de novembre, que es va fer el dilluns de la setmana passada. Arran de tres mocions que l’oposició havia proposat d’incloure a l’ordre del dia com a assumptes urgents, el també vicealcalde va desgranar una sèrie de mesures de seguretat que l’equip de govern té previst anar aplicant durant aquest mandat.

Un dels dictàmens proposava implantar un sistema d’alerta precoç d’emergències a les empreses de la ciutat; un altre era una moció relativa a garantir la seguretat i la convivència ciutadana davant l’ocupació il·legal d’habitatges [vegeu els destacats de baix], i la tercera apostava per implantar la pistola elèctrica Taser al cos de la Guàrdia Urbana. Finalment, però, no se’n va debatre cap perquè no se’n va aprovar la urgència. El motiu: que el govern va considerar que les gestions que ja ha encarrilat en matèria de seguretat donen resposta a les tres demandes.

En aquest sentit, Pere Casellas va detallar un timing que, segons va assegurar, ja està pactat amb els sindicats i amb la cúpula de la Guàrdia Urbana. El primer pas es farà l’any que ve, quan el pressupost municipal ja inclourà una partida perquè els caps de torn de la policia municipal puguin portar una càmera corporal (cal tenir en compte que cada cop que s’activa s’ha d’enviar un informe a la Comissió de Videovigilància de Catalunya). Això ja es posarà en marxa durant el 2020.

Segons va avançar Casellas, «al juny farem una avaluació de com ha funcionat la implantació de la càmera corporal, que va indissolublement associada a l’ús de la pistola Taser». I a partir d’aquesta valoració, i en aplicació del reglament de la Guàrdia Urbana, l’equip de govern proposarà al ple l’adquisició de les noves armes elèctriques, que es podrien començar a fer servir el 2021. «Som conscients que és una bona eina, però convé fer les coses a poc a poc, també en funció dels efectius que tenim a la Guàrdia Urbana», argumenta el regidor.

IMMOBILITZACIÓ TEMPORAL. Les pistoles elèctriques estan dissenyades per incapacitar momentàniament una persona o un animal amb descàrregues elèctriques. Sigui disparant dos dards que van units a uns cables elèctrics (amb distàncies de fins a 7,6 m) o per contacte directe, els corrents que deixen anar imiten els senyals nerviosos i confonen la musculatura, sobretot de braços i cames, per immobilitzar l’objectiu de manera temporal. I això permet fer detencions de manera més segura per als agents.

NOVA ORDENANÇA. A l’apartat d’assumptes urgents del ple d’aquest mes de novembre també s’havia presentat una moció relativa a garantir la seguretat i la convivència ciutadana davant de l’ocupació il·legal d’habitatges. Però finalment el dictamen tampoc va passar com a urgent perquè l’equip de govern també està treballant en la qüestió.

Durant la sessió, el regidor Casellas va admetre que «és un problema important a la ciutat», però va assegurar que ja han començat a fer gestions per intentar-lo reduir. Més concretament, estan treballant en l’elaboració d’una ordenança que regularà què pot fer l’Administració municipal davant d’una ocupació exprés, «o no tan exprés». Entre altres coses, el màxim responsable de Seguretat de l’Ajuntament va avançar que la normativa inclourà un cens per poder avisar els propietaris de què poden fer, o quines obligacions tenen, per evitar les ocupacions. Com a exemples, va posar la instal·lació de reixes o de sistemes d’alarma. En aquest sentit, Casellas va dir que «l’ordenança permetrà ordenar [als propietaris que ho facin]; i si no l’Ajuntament ho executarà subsidiàriament».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li