Les aromes del vi i la seva relació amb el paisatge de la vinya

0
918

Peralada (DO Empordà) s’integra en el grup operatiu que ha investigat la biodiversitat de les vinyes i l’impacte en el vi


«Vi amb un cert aroma de romaní o vi amb notes que evoquen les tomateres pròximes a la vinya on s’ha elaborat». Aquestes curiositats s’han pogut sentir en sessions de tastos quan els enòlegs s’han dirigit al públic present definint un vi en concret. A l’hora de donar personalitat al producte i aconseguir una bona elaboració hi ha molts factors en joc.

Ara, un estudi impulsat per l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) ha demostrat que el paisatge botànic a l’entorn de les vinyes influencia les aromes dels vins que s’hi elaboren. Fins ara aquesta vinculació era poc coneguda i s’ha sabut més sobre la varietat del raïm, el terreny i el microclima.

PARTICIPACIÓ EMPORDANESA. El setembre de 2019 es va posar en marxa un grup operatiu entre els cellers Vinyes Domènech (DO Montsant), Perelada (DO Empordà), LaFou (DO Terra Alta), La Gravera (DO Costers del Segre) i Can Feixes (DO Penedès), coordinat pel clúster vitivinícola INNOVI i amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant l’INCAVI com a centre de recerca. S’ha estudiat la vegetació que envolta cada una de les cinc parcel·les, una per celler, i s’ha relacionat amb les aromes dels vins obtinguts. Seguidament, s’ha fet un inventari botànic, s’ha obtingut un destil·lat de les plantes a cada vinya i, per acabar, s’ha fet una anàlisi instrumental i sensorial dels vins d’aquestes vinyes en els anys 2020 i 2021.

Aquest estudi posa les bases per ampliar el concepte de terrer o terroir, reconeixent els serveis sistèmics de les plantes del voltant de les vinyes com a factor de qualitat. De fet, seria un valor afegit al producte per incorporar «tret diferencial i autenticitat conservant les plantes autòctones».

73 AROMES. Durant el projecte s’han determinat 168 plantes presents a les vinyes estudiades o al seu voltant i s’han buscat diferències. També s’han analitzat amb tècniques de cromatografia de gasos 73 compostos aromàtics dels vins del 2020 i 2021 i han donat diferències en la proporció d’aquest components aromàtics.

Entre els compostos amb un valor d’activitat odorant més alt hi ha els norisoprenoids: ionona i damascenona, que tenen aromes florals i de fruita com violeta, poma i pruna, i que es troben en plantes aromàtiques. També el romaní, espècie que s’ha trobat a totes les vinyes estudiades però en diferent proporció. De les aromes identificades en els vins i que es troben a les plantes, hi ha terpens com el terpienol, amb aroma cítrica; fenols com l’eugenol, amb aroma especiada, i polimercaptans, com la mercaptopentanona, amb aroma vegetal de boix.

El projecte, presentat la setmana passada, ha estat finançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li