L’epidèmia de grip A triplica els malalts de grip estacional d’anys anteriors a Girona

0
853

L’epidèmia de grip nova causa a Girona el triple de malalts que la grip estacional en els darrers anys. L’hivern del 2004 la demarcació va patir una epidèmia de grip estacional arribant als 150-200 casos per a cada 100.000 habitants mentre que la grip nova aquestes darreres tres setmanes té una incidència de més de 500 casos per a 100.000 habitants. Malgrat les xifres, Salut assegura que ‘no hi ha col·lapses’ ni als hospitals ni als CAP però reconeix que els temps d’espera aquests dies estan entre els 45 i els 90 minuts de mitjana. Tots els centres sanitaris de la demarcació han començat a posar aquest dilluns les vacunes contra la grip A i Salut calcula que caldrà vacunar unes 130.000 persones.

Aquest dilluns comença la campanya de vacunació de la grip A a Catalunya. A Girona es preveu que unes 130.000 persones s’hauran de vacunar –són els malalts crònics, el personal sanitari i les embarassades-, un 20% de la població total. Tots els centres sanitaris de la demarcació ja disposen de les vacunes i aquest dilluns les han començat a administrar. Salut preveu que sigui una campanya ‘tranquil·la’ ja que, segons ha assegurat la delegada territorial de Salut, Marta Pedrerol els CAP estan acostumats a les campanyes de vacunació en aquesta època de l’any i, a més, només cal vacunar el 20% de la població total.

La delegada territorial de Salut a Girona, Marta Pedrerol, ha explicat que en aquestes quatre últimes temporada de grip estacional ha tingut unes incidències que no han superat els 200 casos per a cada 100.000 habitants. A l’hivern 2004-2005 Pedrerol ha explicat que hi va haver una epidèmia forta, al voltant dels 250 casos per 100.000 habitants, però que des de llavors mai s’havien superat els 150 casos. Ara, amb l’epidèmia de grip nova, l’incidència és superior als 500 casos.

La previsió del Departament és que a partir de la setmana vinent –que seria la cinquena de la fase epidèmica- els casos de grip nova comencin a decréixer. No obstant això, Salut no descarta que hi pugui haver un segon repunt dels casos ja que totes les fases epidèmiques –que duren de sis a vuit setmanes- tenen una segona onada. En aquests dies, els grups amb major incidència són els nens d’entre 5 i 14 anys i també, en menor mesura, els de 0 a 5 anys.

La delegada de Salut ha assegurat però que no hi ha pressions assistencials tan importants com amb fases epidèmiques de la grip estacional. ‘A causa de la simptomatologia no hi ha col·lapses als serveis d’urgències hospitalaris i tampoc als CAP’, ha afirmat Pedrerol. Segons aquesta, els CAP han començat a programar visites de manera més ‘esponjada’ per tal de poder atendre els casos de pacients que volen ser atesos sense haver demanat hora prèvia. Els temps mitjans d’espera estan, segons la delegada de Salut, entorn els 45 i 90 minuts de mitjana, amb puntes que poden arribar als 120 minuts.

Molts pacients però, segons ha explicat Pedrerol, usen el telèfon de Sanitat Respon per a explicar els símptomes que tenen i així els professionals els poden orientar sobre què prendre i, en alguns casos, no cal que vagin al CAP a visitar-se. Pedrerol ha explicat que les consultes per la grip nova i la vacuna han augmentat i que Sanitat Respon atén unes 1.500 consultes la setmana.

Pel que fa a la campanya de vacunació de la grip estacional, Pedrerol ha avançat que, tot i que la campanya no està tancada, la cobertura de vacunacions es troba entre el 50-60%, unes xifres similars a la d’anys anteriors.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li