L’Empuriabrava dels propers 50 anys

0
1163

Els usuaris de la marina proposen diverses millores per modernitzar la imatge de la bocana, els ponts i els canals


 

Amb una bocana ampliada i multifuncional, ponts elevables, i LEDS per il·luminar els noms dels canals i les interseccions. Així és com els usuaris veuen l’Empuriabrava del futur. I és que aquestes són algunes de les propostes que es van presentar a la taula rodona Empuriabrava, dia 1 dels propers 50 anys, les conclusions de la qual s’acaben de publicar. La trobada es va fer al juny en el marc de la celebració del 50è aniversari de la marina.

LA BOCANA. Una de les propostes més destacades fa referència a la bocana. Els usuaris alerten que, tot i que continua complint la seva funció, “actualment han sorgit algunes necessitats que s’hauran de considerar amb el temps”. Al pic de l’estiu hi poden passar fins a 1.600 embarcacions cada dia; i malgrat que ja s’hi fan accions de neteja, drenatge i manteniment, des de la Comunitat d’Usuaris de la Marina Interior d’Empuriabrava (CUMIE) consideren que “és evident que l’ampliació de la bocana permetria unes millores en tots els nivells”.

La proposta concreta passa per protegir l’entrada als canals del vent i crear dos grans espais. A un costat s’hi instal·larien els serveis de salvament i seguretat, amb plataforma d’helicòpters inclosa, i a l’altre hi hauria una zona de bar i els recintes de lloguer d’embarcacions i motos d’aigua. I la proposta també inclou posar una zona de meeting point paral·lela a la zona de control actual (al costat oposat).

ELS PONTS. Tenint en compte que ja s’hi han de fer tasques de manteniment, proposen que se’n reconsideri l’alçada, perquè les embarcacions actuals ja no són com les de fa 50 anys i, a més, el nivell del mar ha pujat. Actualment hi ha força embarcacions que surten al mar i després han d’esperar que baixi la marea per tornar a casa. En aquest sentit, l’objectiu no seria que puguin entrar barques més grans als canals, sinó que les que hi entren ara tinguin garanties de no quedar-hi encallades.

Segons fonts de la CUMIE, l’any passat ja van presentar aquesta proposta a l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, però no hi va haver entesa. I ara demanen que, amb les dades ampliades, es reconsideri la proposta. Una proposta que passa millorar el gàlib dels ponts de vianants i consensuar com haurien de ser els nous ponts de trànsit rodat. En aquest cas, des de la comunitat consideren que “un pont de disseny modern permetria millorar substancialment el gàlib sense afectar massa els veïns immediats, a més d’embellir Empuriabrava”.

ELS CANALS. Pel que fa als canals, les propostes són variades, i estan relacionades sobretot amb qüestions de manteniment i seguretat. D’una banda, els propietaris lamenten que “els mitjans diürns a l’aigua no arriben a ser del tot efectius”. Ho atribueixen a “una manca d’urbanitat de determinats usuaris, jurisprudència a favor per poder actuar per part del personal d’MCS i falta de col·laboració amb la Policia Local i els Mossos d’Esquadra”. Tot i així, els caps de setmana de temporada alta als usuaris els agradaria allargar la vigilància a l’aigua, que actualment és diürna, com a mínim fins a la mitjanit.

D’altra banda, estudiaran si es poden il·luminar, amb llum solar o amb LEDS, els rètols que indiquen els noms dels canals, així com posar llums a les interseccions i als pilars dels ponts, per millorar-hi la segureta a la nit. I també busquen solucions per reduir els problemes en els punts més crítics, com ara l’encreuament entre els canals principals a Illa Cartago o els canals més estrets.

En qualsevol cas, consideren que s’han de publicar unes normes de navegació, tant pels canals com per la bocana, que siguin d’obligat compliment. “Cal recordar que no tots els països exigeixen superar un examen per poder conduir una embarcació, i que determinats navegants no segueixen cap tipus de criteris”, explica la CUMIE.

Per acabar, tot i que periòdicament ja es fa una neteja superficial dels canals, els usuaris creuen que els racons de les dàrsenes i ports necessiten un equip que permeti recollir deixalles per mitjà d’una banda sense fi o amb un sistema de succió. I també creuen que caldria trobar algun sistema per arrencar les algues, treure alguns objectes pesats del fons i fer treballs de dragat puntuals.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li