L’Empordà és la zona de les comarques gironines amb més rescats al medi natural

0
1311

Els Bombers fan una crida a seguir els consells bàsics de seguretat en aquesta època de l’any, quan es fan més serveis


Coincidint amb els mesos d’estiu es disparen els rescats i la recerca de persones al medi natural. És per això que els Bombers de la Generalitat aprofiten per difondre recomanacions bàsiques de seguretat. Bàsicament es tracta de seguir aquestes recomanacions i, sobretot, que els ciutadans tinguin allò que se’n diu sentit comú.

Només en el cas de les comarques gironines, el nombre de rescats des del gener fins al 31 de juliol va ser de 157. L’Alt i el Baix Empordà encapçalen el major nombre serveis amb 39 a cada comarca, és a dir, 78 en total. Pel que fa a altres zones de la demarcació, per darrere l’Empordà hi ha el Ripollès (36) i la Cerdanya (19). A la cua en actuacions al medi natural hi ha la Garrotxa, amb 16 serveis, i el Gironès, amb 8.

Si ens centrem en l’Alt Empordà, en els primers set mesos de l’any, els rescats al medi natural s’han fet a 16 termes municipals [vegeu la taula]. Roses acumula el gruix d’actuacions amb 8, dos serveis al medi marítim, dues recerques de persones i quatre rescats de muntanya. A Cadaqués es van registrar, fins al 31 de juliol, cinc rescats (tres de muntanya, un de marítim i un de recerca de persones), mentre que al Port de la Selva va haver-hi quatre serveis, un de marítim, un de muntanya i dos de recerca de persones. També han estat escenari de diversos serveis Llançà, Colera, l’Escala i Albanyà, amb tres actuacions a cadascun d’aquests municipis. La Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments informa que l’increment de rescats és constant des del 2014. Encara queden cinc mesos perquè es tanqui el balanç del 2019, quan se sabrà si es confirma novament la tendència a l’alça. Per ara, en els primers set mesos, destaquen menys serveis d’aquest tipus que al 2018, però encara queda estiu i mesos per acabar l’exercici.

SEGURETAT I AUTOPROTECCIÓ. Els consells bàsics s’han de tenir en compte abans de sortir i es basen en cinc àmbits. Primer cal pensar què es farà; qui farà l’activitat, quan i on. En segon lloc, la planificació ha de preveure que l’activitat estigui adaptada a tots els membres del grup; s’han de tenir presents horaris, recorreguts i desnivells i cal consultar guies, mapes i la predicció meteorològica. També convé planificar un pla B per si falla alguna cosa. El tercer punt és el de l’equipament (roba i calçat adequats, motxilla amb tot el material, aigua i el menjar necessari). En quart lloc, és aconsellable la formació en tècniques, materials i assistència sanitària. Finalment, és convenient minimitzar riscos i com que el risc zero no existeix però ens hi podem acostar, cal fer una valoració contínua. Durant la marxa, cal observar que es compleixi la planificació. Si les coses no estan clares, no s’ha de dubtar de girar cua. També és convenient durant el recorregut agafar punts de referència, tenir un mitjà de comunicació disponible per si cal trucar al 112 i hidratar-se i alimentar-se durant l’activitat i la jornada. Per informació meteorològica i avisos de perill es pot consultar meteomuntanya.cat i meteo.cat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li