Lectures pel 2022 i per sempre

0
1294

Primo Levi, Marta García Aller, Genís Roca, Stéphane Hessel, Antonio Gramsci, Marina Garcés, Simon Sinek, Nuccio Ordine, Gianni Rodani, Keri Smith, Jorge Wagensberg Albert Sánchez Piñol i Luki Huber són referents per a mi i la seva lectura em fa créixer com a persona socialment compromesa i com a professional que treballa al camp de la cultura, l’educació i la creativitat. Any rere anys els llegeixo i rellegeixo, els faig servir, faig anotacions als laterals, subratllo, em serveixen per escriure columnes d’opinió, entre altres mil i una funcions més. La seva lectura i interactuació amb els seus textos em permet seguir millorant professionalment però, molt més important, fer-ho també com a persona. Ara que comença l’any, doncs, voldria compartir algunes obres de referència que m’acompanyaran el meu dia a dia d’aquest any que iniciem i que espero que ho facin per molts més anys.

Per no oblidar hi ha moltes obres sobre l’holocaust nazi, però una de les que em van impactar més va ser l’experiència personal descrita per Primo Levi a Si això és un home, on relata els seus dies a Auschwitz. És un llibre honest i commovedor. Ens mostra fins on pot arribar l’ésser humà. Amb una frase seva crec que n’hi ha prou per a no fer-ne un resum: «Hi ha Auschwitz, llavors no pot existir Déu».

Per saber i estar informats us proposo llegir a la periodista especialitzada en ciència Marta García Aller, el seu llibre La fi del món tal com el coneixem, és imprescindible per entendre els canvis inevitables que transformaran les nostres vides en un futur pròxim; per completar-ho no podeu deixar de llegir a l’arqueòleg i especialista en cultura digital i processos de transformació digital Genís Roca. Un referent per a mi —i per a molta més gent— és altament recomanable llegir i qualsevol dels seus articles al VIA empresa.

Per compromís i acció social, Stéphane Hessel, Gramsci, Marina Garcés, filosofia en acció per a aquelles persones que volen passar de les paraules als fets. Sortim del twitter i prenem el carrer, en paraules de l’espai en blanc la nostra violència és existir i no hem de tenir força per rendir-nos. Indigneu-vos, el manifest de l’activista francès Stéphane Hessel que va escriure pel 15M i que segueix més vigent que mai. A Indigneu-vos, Hessel cridava a la «insurrecció pacífica» i a rebel·lar-se, i totes les raons per les quals ho feia continuen sent rellevants en l’actualitat —la dictadura dels mercats, el tracte als immigrants, la dificultat d’accedir a una vida digna—, en un moment de la política espanyola on els indignats ja han assolit el poder polític, què hem de fer ara ? Odio als indiferents, un text de joventut de Gramsci publicat el 1917 avui també té més sentit que mai. És una recopilació d’articles i discursos de Gramsci que esdevenen testimoni perdurable i inspirador de la lluita contra fenòmens com l’apatia o la submissió a poders establerts que coarten la llibertat del ciutadà. Acabo parlant de compromís amb Escola d’aprenents de la Marina Garcés: Com volem ser educats? Aquesta és la pregunta que una societat que es vulgui mirar a la cara hauria d’atrevir-se a compartir, i aquesta és una pregunta que ens implica a tots. Educar no és aplicar un programa. Educar és l’art d’acollir l’existència, elaborar la consciència i disputar els futurs. Dins i fora de les escoles, l’educació és una invitació: la invitació a prendre el risc d’aprendre junts, contra les servituds del mateix temps.

Per començar, ja sigui una lluita, un projecte social o aspectes més banals com emprendre un negoci, cal tatuar-se els consells de Simon Sinek (ja he parlat forces cops d’ell) de Comencem amb el perquè. Sinek aconsegueix clarificar què és allò que es necessita perquè una persona o un projecte pugui liderar, inspirar i motivar. Aplicar el cercle d’or de l’antropòleg ens permet iniciar projectes amb sentit i consciència.

Per inspirar-se: La utilidad de lo inútil, un manifest per poder reflexionar sobre la utilitat de tots aquells sabers que tenen un valor aliè a qualsevol finalitat utilitarista i que, en canvi, de manera desinteressada, reporten uns enormes beneficis al desenvolupament de l’esperit humà i, per extensió, a la societat, de Nuccio Ordine. El mestre de la fantasia Gianni Rodani, qualsevol dels seus llibres publicats ens serveix ! ! En tot moment, sense importar on siguis, hi ha centenars de coses interessants al teu voltant que mereixen ser documentades… Keri Smith et fa posar les ulleres d’explorador al seu llibre Com ser un explorador del món. «La mort és la més sorprenent de les notícies previsibles» Jorge Wagensberg: els seus aforismes ens obren la ment i ens fan pensar. És imprescindible llegir A más cómo menos por qué.

Per ordenar-ho tot, Estructures elementals de la narrativa d’Albert Sánchez Piñol. Espectacular, impressionant, sorprenent, sublim, sensacional i l’obra de Sánchez Piñol (i si tens temps no pots deixar de banda aquest autor: La pell freda, Pandora al Congo, Victus. . . per passar una magnífica estona). I per acabar, més que un llibre, que també hi és (Manual Thinking Book), una eina, el Manual Thinking de Luki Huber et permet visualitzar i construir sobre les idees, visions i emocions, una eina que fomenta i aconsegueix la participació, compromís i alineament del teu equip o grup de treball, en definitiva, et permet pensar amb les mans i converteix processos mentals en una activitat dinàmica i eficaç ideal per passar de les idees a les accions. Aquest 2022 i els que venen recorda la fórmula: no oblidis, informa’t, pren compromís, comença, inspira’t i ordena. Bon any 2022 !

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li