L’economia alt-empordanesa va créixer un 1,6% abans del xoc per la Covid-19

0
491

Malgrat la millora de les dades, durant el 2019 es van constatar signes evidents d’alentiment de l’expansió econòmica


L’economia a l’Alt Empordà va créixer el 2019, però ho va fer d’una manera molt moderada respecte d’exercicis anteriors. Un increment només de l’1,6% just abans de l’inici de la pandèmia per la Covid-19. Aquest context ha suposat —i suposa encara— una muntanya russa pels analistes econòmics sense que es vegi un final de trajecte. En aquest escenari s’ha fet públic recentment l’anuari econòmic comarcal 2020 del BBVA.

L’informe revela que el sector dels serveis va avançar un 1,7%, mentre que la indústria creixia poc més del 2,3% i la construcció ho feia més intensament (3,6%). En canvi, el sector primari (agricultura, ramaderia, activitat forestal i aqüícola i pesca marítima)va continuar perdent posicions amb una retrocés del 5% (veure infografies d’aquesta mateixa pàgina).

Amb el creixement global de l’1,6%, el Valor Afegit Brut (VAB) de la comarca va superar finalment el del 2007 en un 1,4%. Un resultat menys favorable que el de la mitjana catalana (7,9%).

En termes d’ocupació, l’augment d’afiliacions al 2019 va ser de l’1,4%. Això vol dir que els 48.454 afiliats estan un 6,4% per sota dels del 2008. Aquest resultat és, també, força pitjor que el general de Catalunya (0,7%).

COMERÇ ESTANCAT. L’ascens en l’anomenat sector terciari expressa el dels serveis privats (1,6%). En aquest àmbit el comerç es va estancar, mentre que les activitats immobiliàries, les artístiques i les recreatives queien. En canvi, l’hostaleria va créixer modestament. D’altra banda, van augmentar força els anomenats serveis col·lectius per l’increment important en efectius de l’àmbit educatiu.

INDÚSTRIA. Els guanys en la producció d’energia, aigua, gas i reciclatge van ser els impulsors del creixement en el sector industrial. Les manufactures van augmentar moderadament per l’increment de material de transport, paper i arts gràfiques. La davallada la va registrar la branca alimentària, la metal·lúrgia i els productes metàl·lics.

CONSTRUCCIÓ. El creixement en la construcció el 2019 s’expressa en el comportament de l’edificació i la promoció immobiliària. Es va reflectir en part l’inici de la construcció de 346 nous habitatges. En canvi, van caure altres branques, com la demolició i la preparació de terrenys. Tot i això, els registres en aquest sector reflecteixen un VAB del -44%, lluny dels valors del 2007, poc abans de la crisi econòmica.

CAIGUDA DE LA RAMADERIA. La nova davallada en el sector primari va tenir la ramaderia com la gran perjudicada (-6,9%). El retrocés en l’agricultura no va ser tant acusat (-1%), però l’increment de la fruita fresca no va poder compensar la caiguda de l’activitat de plantes i flors.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li