L’Audiència Nacional condemna a 67 anys de presó l’etarra de l’atemptat de Roses

0
797

L’Audiència Nacional ha condemnat Ainhoa Múgica Goñi a 67 anys de presó i mig per considerar-la ‘coautora’ de l’atemptat del març de 2001 a l’Hotel Montecarlo de Roses en que va perdre la vida el mosso d’Esquadra Santos Santamaría. L’alt tribunal considera que Múgica va indicar l’objectiu de l’atemptat i va facilitar el cotxe bomba als autors materials ja condemnats. Per un delicte d’homicidi se la condemna a trenta anys de presó, per un delicte d’estralls terroristes a 15 anys, per lesions terroristes 12 anys, sis mesos i un dia i per un altre delicte de lesions 10 anys. Els tres condemnats per aquests fets han de pagar una indemnització de 300.000 euros a la família de Santamaría.

La sentència considera provat que Múgica és ‘coautora’ de l’atemptat perquè va participar en la preparació i execució dels fets. La seva aportació, segons els magistrats, va consistir en encarregar informació sobre els hotels, analitzar-la i seleccionar l’objectiu, aconseguir l’explosiu i el vehicle i, per últim, entregar-lo a aquells que van activar la bomba. La sentència recull que es pot identificar per tant ‘el pacte de voluntats prèvia i un repartiment precís de rols’ ja que va ser Múgica la que va determinar l’acció, el seu objecte, els mitjans per dur-la a terme, la data i les persones que col·locarien l’artefacte.

A més a més, els magistrats entenen que Múgica té una ‘posició superior’ respecte els que van activar l’explosiu. ‘La distribució de papers, la seva integració a una estructura clandestina posen de manifest que tenia capacitat no només per interrompre el succés sinó, encara més rellevant, per produir-lo’. Per tant, la sentència afirma que no es tractava d’una ‘cooperadora necessària’ sinó que la seva participació ‘va ser clau’ per dur a terme l’atemptat.

L’artefacte explosiu que va matar Santamaría contenia més de 50 quilograms de dinamita. El jutge entén que, tot i que els terroristes van avisar de la col·locació de la bomba 30 minuts abans, això podia ‘minimitzar l’efecte de l’explosió però no evitar-la’.

Els altres implicats en aquest atemptats -Aitor Olaizola i Eider Pérez Aristizabal- van ser condemnats el 2005. Van ser considerats autors d’un delicte d’atemptat terrorista amb resultat de mort, estralls terroristes i dos delictes d’atemptat amb resultat de lesions. En total, se’ls va condemnar a 75 anys de presó.

Segons la sentència, Ainhoa Múgica Goñi era la ‘responsable del comando’ i va ser qui va demanar als condemnats que busquessin informació sobre hotels de la Costa Brava que poguessin ser objectiu d’un atemptat per perjudicar els interessos dels empresaris i l’economia de la zona. El 16 de març Olaizola i Pérez van anar a Perpinyà on Múgica els va entregar el vehicle amb matricula falsa ja preparat amb l’explosiu. Els dos condemnats van executar l’atemptat l’endemà.

Segons argumentava la sala, Aitor Alaizola i Eider Pérez, que formaven el comando ‘Sugoi’, van situar davant la porta principal de l’Hotel Montecarlo a la urbanització Santa Margarida de Roses un cotxe Ford Escort amb una carga explosiva de 50 kilograms de dinamita i el van fer detonar cap a les 22.56 causant ‘greus danys materials i personals’.

Trenta minuts abans, van donar l’avís de la col·locació de la bomba. La policia va acordonar la zona i va evacuar les persones que es trobaven a l’hotel i els veïns dels immobles propers.

A conseqüència de l’atemptat, per l’impacte d’un moll metàl·lic, el Mosso d’Esquadra Santos Santamaría, que procedia a desallotjar la zona, va morir. L’explosió va causar lesions al policia local Carlos Ruiz Borrego i la turista Bènèdicte Cristiane Mariè.

Els impactes de l’explosió van causar també desperfectes a la via pública on es va formar un cràter de 40 centímetres de profunditat i dos metres de diàmetre, els immobles de la zona van patir danys valorats en 1,4 MEUR i els danys en els cotxes van ser de més de 360.000 euros.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li