L’art del possible

0
996

Vivim en un mĂłn que estĂ  canviant acceleradament. Ens parlen d’incertesa i, sĂ­, la vida, per definiciĂł, Ă©s incerta. L’Ășnica certitud que podem tenir Ă©s que un dia vindrĂ  la mort a visitar-nos, tota la resta forma part del viatge de la vida i, aquesta, pot ser efĂ­mera, inestable o, per a alguns, l’existĂšncia tindrĂ  una estabilitat prolongada en el temps, perĂČ de ben segur que l’incert apareixerĂ  en la vida de tots i cadascun de nosaltres. Acceptat el principi d’incertesa, hem d’exigir, a qui correspongui, la construcciĂł d’un relat sobre el canvi que vivim i que escrigui el guiĂł de les lĂ­nies mestres que hem d’emprendre per a sortir d’aquesta crisi polĂ­tica, econĂČmica, social i pandĂšmica.

Respecte a la polĂ­tica, els catalans hem votat el passat 14 de febrer, el resultat es pot llegir de diferents maneres, segons l’interĂšs de cada partit. En els primers dies, les anĂ lisis de la votaciĂł sĂłn poc esperançadores: els partits que han patit una veritable desfeta electoral no acaben d’assumir la realitat dels seus resultats. Els del triple empat, en la forquilla de dalt, ho tenen difĂ­cil per a posar-se d’acord. AixĂ­, recuperem l’axioma que diu que la polĂ­tica Ă©s l’art del possible.

Una possibilitat, que ajudaria a Catalunya a afrontar la crisi econĂČmica i social, seria un pacte de govern que permetĂ©s a ERC governar amb els comuns tenint el suport extern dels socialistes. D’aquesta manera, els republicans poden mantenir el seu objectiu d’ampliar el consens per a pactar un referĂšndum i aconseguir una reforma constitucional que permeti l’amnistia dels presos polĂ­tics i, mĂ©s encara, governar per a sanejar una economia malparada i canalitzar el conflicte social. D’altra banda, crec que reeditar l’actual govern de la Generalitat seria un fracĂ s, com ho ha estat la legislatura passada. La societat catalana no es pot permetre una altra legislatura sense legislar, atĂšs que la conseqĂŒĂšncia mĂ©s evident serĂ  l’augment de la desafecciĂł de la ciutadania respecte a la polĂ­tica, la repercussiĂł electoral de la qual, mĂ©s evident, serĂ  l’augment del vot a l’extrema dreta.

En l’econĂČmic, necessitem un canvi radical. La pandĂšmia ha posat de manifest que externalitzar la nostra producciĂł industrial Ă©s un greu error que ens porta a dependre de tercers per a cobrir les nostres necessitats bĂ siques. D’aquĂ­, la necessitat d’industrialitzar de nou el paĂ­s, i fer-ho pensant en la societat del coneixement i invertint en recerca, desenvolupament i innovaciĂł. Sabem que Ă©s rendible inventar i investigar, perquĂš si ho fan uns altres, sempre tindrem aquesta dependĂšncia. Sabem que tenim capacitat de desenvolupar productes competitius i d’innovar, perĂČ a vegades ignorem que perquĂš la R+D+I sigui fructĂ­fera necessitem millorar, i molt, el nostre sistema educatiu: la formaciĂł contĂ­nua Ă©s una necessitat. Una formaciĂł professional i universitĂ ria que doni una resposta adequada a les necessitats econĂČmiques del paĂ­s d’avui i de demĂ , tot aixĂČ requereix un canvi en l’educaciĂł perquĂš fomenti la cultura empresarial i laboral que necessitem ara i en un futur immediat.

En el social, Ă©s obvi que hem de millorar la situaciĂł actual. Aquest paĂ­s tĂ© la taxa mĂ©s alta de desocupaciĂł juvenil d’Europa. A la generaciĂł de joves se’ls ha robat el seu futur, i el robatori es comet quan no tenen accĂ©s al dret a treballar, quan qui l’aconsegueix estĂ  sotmĂšs a amenaces de pĂšrdua d’ocupaciĂł, aixĂČ, si se li retribueix el seu treball i no es camufla la seva explotaciĂł amb un contracte en prĂ ctiques. Els afortunats que treballen i cobren per aixĂČ, no poden aspirar a tenir un habitatge sense compartir-lo, atĂšs que no hi ha lloguers socials ni habitatge pĂșblic. No es poden permetre la compra o el lloguer, a preu de mercat, amb els seus sous. El primer que ha d’assumir la generaciĂł jove actual, Ă©s que viuran pitjor que la generaciĂł anterior, aixĂČ comporta l’exili laboral dels mĂ©s preparats, i el principi de frustraciĂł dels menys afavorits. Una altra de les conseqĂŒĂšncies Ă©s que els nostres joves triguen mĂ©s a formar les seves famĂ­lies, a tenir fills, i per tant, baixa la natalitat. Som un paĂ­s de vells! I en cas de seguir aixĂ­, no podrem assumir els costos socials i sanitaris que comporta tota societat envellida.

Aquests dies enrere, la detenciĂł i ingrĂ©s a la presĂł del raper HasĂ©l, mĂ©s enllĂ  de ser un atac a la llibertat d’expressiĂł, ha servit de detonant perquĂš el malestar social torni a esclatar violentament. L’esclat no Ă©s nou, des d’octubre de 2017 les manifestacions sĂłn contĂ­nues i, no nomĂ©s per la reivindicaciĂł de la independĂšncia o la llibertat d’expressiĂł, sĂłn el sĂ­mptoma d’un malestar que s’ha gestat durant molt de temps.

El proper mes de maig es compliran deu anys del moviment 15M. Aquell moviment d’indignats, de joves i vells lluitadors per la llibertat (als que es va anomenar «iaio flautes») va mostrar el seu malestar a les places de tot el paĂ­s, d’aquella experiĂšncia va nĂ©ixer Podemos i les Candidatures d’Unitat Popular (CUP). Encara queda molt camĂ­ per fer i moltes coses que canviar, perĂČ el malestar social el denuncien diĂ riament grups de joves, de pensionistes, de sanitaris, de mestres i persones anĂČnimes que pateixen les conseqĂŒĂšncies d’unes polĂ­tiques que cada dia ens fan mĂ©s desiguals i converteixen l’esperança en una il·lusiĂł inassolible.

Si la polĂ­tica Ă©s l’art del possible, si vivim un temps de crisi i grans canvis, els qui s’arroguen, per a si mateixos, la representaciĂł de la ciutadania, han de demostrar que evidentment treballen per al bĂ© comĂș, que anteposen el benestar i el progrĂ©s del paĂ­s als seus interessos. De no fer-ho, de continuar mirant-se el melic, no permetent l’entrada a persones alienes als partits, no escoltant les reclamacions d’una societat cansada de promeses, que exigeix solucions als seus problemes, de no escoltar la veu del carrer i sense analitzar el real, insisteixo, els partits actuals aniran perdent credibilitat i deixaran de ser instruments Ăștils per a canalitzar el progrĂ©s social. Sobre la pandĂšmia s’ha escrit molt. Ens ha posat davant del mirall de la realitat: No podem deixar d’invertir en sanitat pĂșblica, ni en educaciĂł pĂșblica, ni en cures. No podem continuar deteriorant el nostre hĂ bitat. Sabem que a aquesta pandĂšmia la seguiran unes altres. QuĂš hem aprĂšs? De la pandĂšmia, hem d’aprendre la importĂ ncia de la gestiĂł pĂșblica i dels seus recursos. Una altra de les coses que ens ha ensenyat la covid-19 Ă©s l’important que Ă©s el treball pel bĂ© comĂș i per les cures que sostenen la vida: hem sortit a aplaudir als nostres sanitaris, hem aplaudit menys als treballadors i treballadores que ens han atĂšs en els supermercats, que han cuidat dels nostres avis. Sabem que la desigualtat en l’ensenyament ha deixat a escolars sense classes virtuals i sabem que les retallades en cures i sanitat eleven la mortalitat. Sabem que les retallades en educaciĂł sĂłn nefastes per a la cohesiĂł social.

Hem aprĂšs d’aquesta crisi global? Per a no oblidar, recordem que amb la crisi de Lehman Brothers, el setembre de 2008, el mĂłn va entrar en xoc i vam descobrir que aixĂČ de la globalitzaciĂł tenia els peus de fang: era un relat que unes certes elits havien escrit i la resta dels humans ens havĂ­em cregut. Per a uns, molt pocs, la riquesa que els ha proporcionat aquesta globalitzaciĂł, pot semblar un portent de progrĂ©s, benestar i riquesa; perĂČ per la majoria, els que estem englobats dins la classe treballadora o la classe mitjana, el fang de la globalitzaciĂł ens ha deixat en el bassal de la precarietat i la desigualtat.

Llegint una revista de polĂ­tica internacional, un dels seus articles començava amb una cita de la sĂšrie Joc de Trons. Vaig llegir: «He tingut molt de temps per a pensar sobre la nostra histĂČria sagnant, sobre tots els errors que hem comĂšs. QuĂš uneix a la gent? ExĂšrcits? Or? Banderes? No, histĂČria. No hi ha res mĂ©s poderĂłs en el mĂłn que una bona histĂČria. Res pot parar-la.» D’acord amb el llegit. Ens relaten ficcions des de temps immemorials, sĂłn histĂČries contades en sĂšries de televisiĂł, escrites en novel·les histĂČriques, fins aquĂ­, la ficciĂł permesa, el preocupant Ă©s quan les histĂČries de ficciĂł es llegeixen en saberuts llibres d’histĂČria, en documentals audiovisuals o en les crĂČniques periodĂ­stiques.

Escriguem la histĂČria del nostre futur. Escriguem, una cosa aixĂ­, com un pla estratĂšgic del paĂ­s, per a aixĂČ, hem de plantejar-nos quines sĂłn les nostres necessitats i possibilitats reals; una vegada analitzat el present, hem de respondre a les preguntes mnemotĂšcniques, que ens permetran elaborar el nostre pla estratĂšgic, i quan ens disposem a escriure les conclusions, necessitarem utilitzar les eines de verificaciĂł: ha estat correcte la nostra anĂ lisi, podem aconseguir les metes que ens hem proposat?

En l’immediat, em pregunto: quĂš Ă©s possible en la polĂ­tica catalana i espanyola? Es convertiran les negociacions, per a nomenar el nou president de la Generalitat en un art o, per contra, continuarĂ  sent la polĂ­tica catalana, i l’espanyola, per afegiment, el trist espectacle dels Ășltims anys?

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li