
L’editora Maite Muns, al costat de Salvador Borrà s, acaba d’obrir a la ciutat la galeria de mapes, cartes nà utiques i llibres de referència en el món de la cartografia, amb la voluntat d’especialitzar-se en la zona de l’Empordà i el sud-est de França
Aquest mes de març, el dia 9, es va inaugurar la galeria L’Art de la Memòria a Figueres. Hi ha qui ho confon amb un museu, però es tracta d’una galeria antiquà ria de paper, ubicada al cèntric carrer Lasauca i on, fins fa poc, hi havia la joieria Pere Quera. Des de l’aparador, ja s’intueix què s’hi pot trobar a l’interior: mapes, cartes nà utiques, llibres de constel·lacions i geografia o de referència en el món de la cartografia. La poeta Maite Muns Cabot n’és la propietà ria. Muns, que també és editora i directora d’un segell que porta el mateix nom, va començar el seu fons de cartografia fa catorze anys i, abans que a Figueres, ha tingut galeries a Barcelona i Reus. L’acompanya en aquest projecte Salvador Borrà s, soci de la galeria i l’editorial.
L’EMPORDĂ€ I EL SUD-EST DE FRANÇA. «Al principi, em vaig centrar en Orient, tenia molts mapes de la Xina. Ja Ă©s una etapa passada i ara, segurament, procurarĂ© estudiar la zona on m’ubico. Com que no he nascut en aquesta zona, tinc interès sobre tot el que dona cartogrĂ ficament», explica Muns, que, si bĂ© es vol dedicar a l’EmpordĂ i el sud-est de França, tambĂ© continuarĂ aplegant mapes d’arreu del mĂłn. La seva col·lecciĂł disposa, sobretot, de documents del segle XVII, tot i que tambĂ© del XVI i fins al XIX, provinents majoritĂ riament de les escoles flamenques i franceses. «DesprĂ©s de la creaciĂł de la impremta, els flamencs ja van començar a fer mapes, tot i que no es feien mapes, sinĂł atles i llibres de viatges. Per això ara veiem mapes marcats amb una lĂnia, la de l’atles, perquè estaven plegats. Això fins que va arribar la dèria per posseir mapes, es van desfer els atles i es van començar a alliberar les pĂ gines, a vendre’s», contextualitza la galerista.
MAPES DEL SEGLE XVI AL XIX. Amb tot, reconeix que aquà sovint no estem familiaritzats amb aquest tipus de producte, a diferència de països de l’Europa Central o Anglaterra: «Aquest és un dels motius pels quals són tan cars els mapes de les illes Balears, perquè hi ha molt de comprador anglès que fa anys que compra, que busca aquest producte i això t’apuja el preu. És un món d’especulació». No obstant això, considera que els mapes antics -traçats a partir de cà lculs matemà tics, astronòmics o de cosmologia- encara són prou econòmics: «Estàs treballant amb un paper que ha aconseguit passar quatre-cents, cinc-cents anys d’història, és realment impressionant».
UN ESPAI PER â€FER COLLA’. Nascuda a Barcelona i arrelada a l’EmpordĂ de fa anys, l’editora explica per què ha decidit obrir, de nou, la galeria a Figueres: «TĂ© certs elements, estĂ prop de la frontera; hi ha molt d’erudit amagat, molta gent que acumula grans biblioteques i que sap moltes coses; Ă©s un lloc turĂstic, on hi ha estrangers i que sovint estan mĂ©s habituats a aquest tipus de producte». Diu que la galeria Ă©s «un lloc per vendre, sĂ, però tambĂ© per venir, asseure’s i mirar». La voluntat, segons Muns, «és fer colla» i organitzar, a partir d’ara, presentacions de llibres i xerrades relacionades amb aquestes temĂ tiques.
L’EDITORIAL, MATEIX PROJECTE. Maite Muns Ă©s biòloga de formaciĂł i reconeix que, de petita, ja era lletraferida empedreĂŻda. L’any 2013, va crear L’Art de la Memòria Edicions entre la Bisbal d’EmpordĂ i Forallac, on vivia abans de traslladar-se a l’Alt EmpordĂ . La seu de l’editorial independent, dedicada a tĂtols de pensament, ara es troba a Avinyonet de PuigventĂłs. Tant l’editorial com la galeria formen part del mateix projecte de Muns. Els primers llibres que va publicar van ser les traduccions en catalĂ de llibres com VindicaciĂł dels drets de la dona, de Mary Wollstonecraft, o el clĂ ssic japonès Crònica de la cabana, escrit per ChĂ´mei Kamo. Per aquest Sant Jordi, L’Art de la Memòria treu a la llum Viatges i poemes. K. P. Kavafis, a cura de l’hel·lenista Eusebi Ayensa; la traducciĂł El amigo de Praga, del professor Joan Manuel Soldevilla, i Gala i DalĂ, a l’altre costat del mirall, de Dominique de Gasquet.
Leave a Reply