L’any 2020 acaba amb noves actuacions per protegir l’Albera del risc d’incendis

0
1239

Els treballs han consistit en el desbrossament de 50 hectàrees de massa forestal, amb un cost de 75.906 euros


El desembre que hem deixat enrere ha comptat amb el desplegament d’un nou operatiu tallafocs a l’Albera. L’any 2020 acabava amb una actuació de desbrossament de massa forestal per prevenir incendis en el marc del projecte transfronterer COOPEREM. Els treballs han tingut un pressupost de 75.906 euros, finançats en bona part per fons FEDER.

Les tasques s’han focalitzat en un total de 50,49 hectàrees i d’aquesta manera quedarà protegit el sector del coll del Pertús, un punt estratègic que històricament ha patit grans incendis transfronterers, com els del 1983, 1986 i 2012. Per una banda, el desbrossament servirà per reduir el combustible forestal de l’àrea d’actuació i alentir així la propagació d’un possible foc. I, d’altra banda, la resta d’actuacions fetes serviran per millorar un vial estratègic en 1,7 quilòmetres per facilitar l’accés i ampliar la capacitat de treball dels mitjans d’extinció. De fet, s’ha vist com és d’important fer aquest tipus d’actuacions en una zona on l’abast d’un incendi pot ser fatal amb una situació de vent de tramuntana. Potencialment, les flames poden fer estralls en el corredor d’infraestructures i també en els nuclis habitats del coll del Pertús.

Dins del programa de treballs del projecte, l’any 2018 el Departament d’Agricultura va desbrossar una àrea de 19 hectàrees al Mas de la Comtessa, i l’any 2019, una de 43,3 hectàrees al sector sud del coll de Panissars, mentre que el SIVU executava una actuació similar en 11,25 hectàrees al sector nord del mateix coll.

Pròximament, la Diputació de Girona farà una intervenció a la zona del corredor d’infraestructures (AP-7 i N-II), que, juntament amb les efectuades anteriorment, ha de protegir una àrea de 26.000 hectàrees.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li