
Els treballs han consistit en el desbrossament de 50 hectà rees de massa forestal, amb un cost de 75.906 euros
El desembre que hem deixat enrere ha comptat amb el desplegament d’un nou operatiu tallafocs a l’Albera. L’any 2020 acabava amb una actuació de desbrossament de massa forestal per prevenir incendis en el marc del projecte transfronterer COOPEREM. Els treballs han tingut un pressupost de 75.906 euros, finançats en bona part per fons FEDER.
Les tasques s’han focalitzat en un total de 50,49 hectà rees i d’aquesta manera quedarà protegit el sector del coll del Pertús, un punt estratègic que històricament ha patit grans incendis transfronterers, com els del 1983, 1986 i 2012. Per una banda, el desbrossament servirà per reduir el combustible forestal de l’à rea d’actuació i alentir aixà la propagació d’un possible foc. I, d’altra banda, la resta d’actuacions fetes serviran per millorar un vial estratègic en 1,7 quilòmetres per facilitar l’accés i ampliar la capacitat de treball dels mitjans d’extinció. De fet, s’ha vist com és d’important fer aquest tipus d’actuacions en una zona on l’abast d’un incendi pot ser fatal amb una situació de vent de tramuntana. Potencialment, les flames poden fer estralls en el corredor d’infraestructures i també en els nuclis habitats del coll del Pertús.
Dins del programa de treballs del projecte, l’any 2018 el Departament d’Agricultura va desbrossar una à rea de 19 hectà rees al Mas de la Comtessa, i l’any 2019, una de 43,3 hectà rees al sector sud del coll de Panissars, mentre que el SIVU executava una actuació similar en 11,25 hectà rees al sector nord del mateix coll.
Pròximament, la Diputació de Girona farà una intervenció a la zona del corredor d’infraestructures (AP-7 i N-II), que, juntament amb les efectuades anteriorment, ha de protegir una à rea de 26.000 hectà rees.
Leave a Reply