L’Alt i el Baix Empordà presenten conjuntament 14 rutes medievals

0
548

Els recorreguts en cotxe ressegueixen ambdues comarques de punta a punta amb aturades a punts emblemàtics


En un espai magnífic, a la capella del monestir de Sant Pere de Rodes, es va donar a conèixer la iniciativa Empordà Medieval, una proposta creada conjuntament pels consells comarcals de l’Alt i el Baix Empordà on es recullen 14 rutes, que ressegueixen ambdues comarques de punta a punta.

Els itineraris s’han construït sobre uns elements tangibles i una narrativa històrica, basats en els cinc segles d’empremta patrimonial, que van des del segle IX fins al XIV. Cada recorregut té una distància i durada diferent, i proposa diferents aturades en esglésies, monestirs i convents, castells i nuclis urbans en 50 municipis empordanesos.

En l’acte de presentació celebrat el divendres hi van assistir representants d’ambdues comarques. El vicepresident i conseller comarcal de Turisme de l’Alt Empordà, Agustí Badosa; el vicepresident i conseller comarcal de Turisme del Baix Empordà, Xavier Dilmé; el vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Josep Maria Bernils, i el senador i alcalde de Port de la Selva, Josep Maria Cervera.

Alt i Baix Empordà s’uneixen per oferir una proposta «vertebradora i que potencia el territori», ha apuntat Badosa. Per Dilimé, aquesta iniciativa és una mostra més de «la voluntat de col·laboració dels dos consells comarcals». Sens dubte, una iniciativa que ha posat en valor l’alcalde Josep Maria Cervera: «Hem de recuperar l’activitat turística, ser capaços de diversificar i ser al màxim de competitius».

Precisament aquest és un dels objectius de la campanya: «La proposta va dirigida a un públic ampli, anem a buscar les persones que passegen pel territori tot l’any i que tenen un interès per la cultura i el patrimoni», ha explicat el tècnic Joan Pluma.

LES RUTES. Els recorreguts s’han dividit en quatre grans eixos: La configuració del comtat d’Empúries, l’església, una referència de fe i de poder, una relació dinàmica amb la corona, i la força de les senyories feudals.

Tot i aquesta classificació, no és necessari que se segueixi un itinerari específic. De fet, el que es busca amb Empordà Medieval és mostrar un patrimoni d’una manera accessible en un entorn de qualitat, i que es faci de manera confortable. Aquests itineraris estan pensats per fer-se amb el cotxe, cosa que permet que es puguin acompanyar amb activitats complementàries com la platja, gastronomia o els atractius de pobles i ciutats.

PER A TOTHOM. «No es tracta només d’oferir el patrimoni, sinó que la gent l’entengui», ha puntualitzat Joan Pluma. L’aposta va encaminada a generar una sensibilitat i respecte al patrimoni oferint noves oportunitats per desenvolupar i fer créixer nous atractius culturals sostenibles. Empordà Medieval està pensada perquè la pugui gaudir tant una persona de la mateixa comarca com una persona que ve de qualsevol punt d’Europa. «Hem de trencar la idea que hi ha un patrimoni per als qui ens visiten i un altre per als que hi vivim» ha apuntat Badosa.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li