L’Alt Empordà va recollir de manera selectiva el 35,40% dels residus generats el 2016

0
630

La comarca és encara lluny de l’objectiu europeu fixat per al 2020 que preveu la selecció del 50% de les deixalles


A l’Alt EmpordĂ  encara hi ha feina per arribar als objectius europeus en matèria de recollida selectiva. Tot i això, la recent inauguraciĂł de la primera fase del Centre de Tractament de Residus (CTR) Ă©s una pas important que ajudarĂ  a millorar xifres. De moment, l’any 2016 la comarca nomĂ©s va recollir de manera selectiva el 35,40% dels residus i va disminuir el percentatge respecte del 2015 (-5,31%). En l’Ă mbit de Catalunya set comarques sĂłn al capdavant amb el 50% o mĂ©s de residus recollits selectivament, precisament l’objectiu europeu. Osona lidera el rĂ nquing amb gairebĂ© el 60% (vegeu grĂ fic).A les comarques gironines, el Gironès i la Garrotxa sĂłn a la part alta de la llista aproximant-se al 50%.

El Departament de Territori i Sostenibilitat va presentar dimarts passat l’informe de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) sobre la generació de residus municipals a Catalunya durant el 2016. En dades globals, l’any passat es van generar 3,7 milions de tones de deixalles. Això vol dir 1,36 quilos de deixalles per habitant al dia. Les xifres indiquen un lleuger repunt respecte de l’any anterior (1,35 kg/hab/dia).

Les zones de costa tenen els índexs més alts de deixalles. És el cas de l’Alt Empordà, amb 2,15 quilos per habitant al dia i el Baix Empordà, amb 2,19 quilos. Aquests són els índexs més alts de tot Catalunya que només supera la Vall d’Aran amb la xifra de 2,69 quilos per habitant al dia.

PAPER I CARTRÓ. Hi ha també dades positives destacables a l’Alt Empordà. L’any passat es van recollir 5.850 tones de paper i cartró, un molt bon indicatiu en aquest aspecte i que representa la xifra més alta de la demarcació. No és en canvi la més elevada la de recollida de vidre, però és també significativa a la comarca amb 4.961 tones. Pel que fa a residus biodegradables destaca també l’Alt Empordà amb l’autocompostatge (430 tones).

En general hi ha tendència a portar menys residus directes als abocadors. És important la tasca de les plantes de tractament, que separen materials aprofitables.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz