L’Alt Empordà se suma a la celebració de la Setmana de la Pedra Seca

0
1280

La zona de la Garriga d’Empordà amb Llers, Avinyonet i Vilanant programen sis activitats gratuïtes obertes a tothom


 

Coincidint amb el segon aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, el projecte Col·laboraxPaisatge impulsa la Setmana de la Pedra Seca. Es tracta d’una setantena d’activitats arreu dels Països Catalans per viure i promocionar la pedra seca.

A la comarca hi ha prevista per aquest dimarts la construcció d’una travessera de pedra al Mas de la Senyora del cap de Creus. També es pot visitar l’exposició Tot un món de pedra seca tant a la galeria Patrick J. Domken de Cadaqués com al Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala. Aquest últim també organitza una ruta escolar aquesta setmana fins a l’ermita de Santa Maria del Palau.

GARRIGA D’EMPORDÀ. L’any 2014, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà va declarar 97 barraques de la Garriga d’Empordà Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), ratificant-les així com un dels principals conjunts patrimonials de pedra seca a Catalunya. És precisament aquesta zona, que ocupa part dels termes municipals de Biure, Pont de Molins, Vilafant, Vilanant, Avinyonet de Puigventós i Llers (i una petitíssima porció de Figueres), on s’organitzen el gruix d’activitats.

Llers acollirà dissabte 28 al matí un itinerari circular per descobrir la pedra seca a la Serra d’en Sibeques. L’endemà diumenge, hi haurà una sortida matinal amb un taller de restauració d’una barraca. Per a totes dues activitats cal inscripció prèvia a l’ajuntament del municipi. A més, els alumnes de primària de l’Escola de Llers porten treballant durant tot el mes de novembre diverses activitats al voltant de la pedra seca.

Des d’Avinyonet de Puigventós s’ha fet una crida per descobrir les barraques BCIL del municipi i compartir-les gràficament a través de les xarxes socials durant tot el mes de novembre. A Vilanant està en marxa el famós Repte del Dr. Soler, on es proposa seguir una ruta de sis kilòmetres, i lligat amb aquest repte hi ha actiu un concurs fotogràfic.

LA PEDRA SECA. És la tècnica constructiva més bàsica de la humanitat. Consisteix en col·locar una pedra al damunt d’una altra sense cap material d’unió. El patrimoni de la pedra seca va irrompre a l’Alt Empordà a partir de principis del segle XVIII, vinculat a l’eclosió del món agrícola i de l’aprofitament de cada petit tros de terra per plantar vinya i olivera. Els boscos es van desforestar, els erms es van artigar i desempedregar, i les pedres extretes es van utilitzar per configurar el paisatge que avui ja ens ha arribat molt desdibuixat: immensos murs perimetrals de tancament de finques, estructures de feixes que articulen els pendents i canalitzen l’aigua, barraques, ponts, carrerades i clapers entre d’altres.

Entitats i voluntaris s’esforcen, des de fa molts anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni ecològic, estètic, històric i identitari. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li