L’Alt Empordà registra menys incidència de casos de covid però més ingressos

0
558

Tot i un major nombre d’hospitalitzacions respecte de la mitjana catalana, la xifra de defuncions és menor


 

La feina del Pol de Salut de l’Alt Empordà, sota el nom INDIKA, està sent clau per entendre les particularitats de la comarca pel que fa a la salut. Recentment s’han donat a conèixer noves dades sobre la incidència de la covid-19, que van des del març del 2020 fins a l’abril del 2022. L’estudi que impulsa la Fundació Salut Empordà (FSE) en clau d’observatori revela que la pandèmia del coronavirus s’ha comportat d’una manera concreta a l’Alt Empordà, essent diferent de la mitjana del conjunt de Catalunya.

La realitat sociodemogràfica complexa de l’Alt Empordà i l’ús dels recursos dels sistemes de salut i social poden justificar algunes d’aquestes diferències detectades. S’hi ha produït una onada més que en la majoria de comarques catalanes (durant l’estiu del 2020), com també va passar a Lleida. I, com a conseqüència d’aquesta realitat sociodemogràfica concreta, aquests dos anys de pandèmia l’Alt Empordà se situa entre les comarques de Catalunya amb menor cobertura vacunal poblacional (76,04 % de població vacunada amb la primera dosi, 74,37 % de població amb vacunació completa).

D’altra banda, malgrat que és una comarca que registra una taxa menor de casos detectats de la covid-19 en comparació amb la resta del territori català (28.053 a l’Alt Empordà, 29.821 a Girona, 30.537 a Catalunya), la taxa d’ingressos resultant per 100.000 habitants és major (1.342 a l’Alt Empordà, 1.065 a Girona, 1.196 a Catalunya). I, tot i tenir tenir una taxa d’ingressos més elevada, la de defuncions és menor (235 a l’Alt Empordà, 282 a Girona i 343 a Catalunya).

MÉS DADES. De l’anàlisi de les dades també es poden extreure altres conclusions, com ara que s’observa una major associació d’ingressos entre pacients més grans de 40 anys per covid-19 i en homes. D’altra banda, el percentatge d’ingressats per coronavirus procedents de països de baixa renda és més alt que els de nacio­nalitat espanyola. Així, trobem que si s’analitzen els ingressos per país de procedència del pacient, en primera posició se situa Bolívia (25%), seguit d’Hondures (20%), Colòmbia (19%), el Marroc (17%) i Espanya (13%). Com era d’esperar, la presència del virus segueix latent i la prevalença de la covid-19 va oscil·lant, tot i que amb menor gravetat. Davant d’això, el director d’Innovació i Recerca de la Fundació Salut Empordà, el metge Pere Plaja, fa la següent reflexió: «És important tenir en compte la idiosincràsia de l’Alt Empordà per a futures actuacions de prevenció i planificació en els àmbits de salut i social».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li