L’Alt Empordà és la comarca catalana on els aturats tenen un nivell formatiu més baix

0
601

Gairebé el 90% dels 10.720 aturats que es van registrar a l’Alt Empordà al desembre del 2010 només tenen estudis obligatoris, i aquest és el percentatge més alt de tot Catalunya. És a dir, que segons les dades de l’Observatori del Treball de la Generalitat, la nostra és la comarca en què el nivell formatiu dels desocupats és més baix. Més concretament, el 51,3% dels altempordanesos que no tenen feina tenen estudis obligatoris, i el 38,3%, només estudis primaris. Contràriament, d’entre els titulars d’estudis universitaris només n’hi ha un 3,5% que no tenen feina, i dels que han fet formació professional, un 6,9%.
D’altra banda, les dades també indiquen que l’economia altempordanesa és molt poc diversificada i, segons l’expert Jesús Quiroga, “està completament afectada per l’estacionalitat” [al gràfic de la part superior es pot observar, amb les formes de ‘U’, com l’ocupació creix molt entre el maig i el setembre]. “Per tant, la gent treballa durant l’estiu i, durant la resta de l’any, viuen de les prestacions i subvencions”, matisa Quiroga, que considera que aquesta situació és un problema perquè, més enllà del sector serveis i la construcció, no hi ha gaires alternatives per oferir a la gent menys formada.
De fet, comparant les dades registrades per l’Observatori del Treball entre el 2005 i el 2010, es pot observar com en els tres primers anys -que coincideixen amb el boom de la construcció- el comportament del fenomen és molt similar: el nombre de parats rondava els 4.000 (xifra ja fixa a l’Alt Empordà) i durant la temporada turística hi havia una baixada important. Quan al 2008 va començar la crisi econòmica, però, el gran augment d’aturats en el sector de la construcció va alterar aquesta tendència, i fins i tot va desdibuixar la ‘U’ de l’estacionalitat (perquè malgrat que el sector serveis oferís molts llocs de treball, la construcció també en va eliminar molts).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li