L’alcohol i la cocaïna continuen sent les drogues que provoquen més addiccions

0
930

Un total de 204 alt-empordanesos es van tractar l’any passat per drogodependències, i 95 van prendre metadona


 

Alcohol, cocaïna, heroïna, cànnabis i tabac. Aquestes són, per ordre, les drogues que van provocar més addiccions a la comarca durant el 2018, segons les últimes dades del Sistema d’Informació sobre Drogodependències (SIDC) gestionat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Al llarg de l’any passat, 204 alt-empordanesos van començar algun tractament per abús o dependència d’alguna substància estupefaent; una xifra força similar a la de l’any anterior.

Per tipus de droga, el Centre d’Atenció i Seguiment a les drogodependències (CAS) de l’Alt Empordà (foto) -ubicat al Centre de Salut Mental de Figueres- va atendre 116 usuaris (el 56,9% del total) que estaven enganxats a l’alcohol, 50 (el 24,5% del total) que estaven enganxats a la cocaïna, 18 (8,8%) que ho estaven al cànnabis, 14 (6,9%) que ho estaven a l’heroïna, i 3 (1,5%) que es volien desenganxar del tabac. Els 3 restants es tractaven per desintoxicar-se d’altres drogues.

Mentrestant, 95 persones van participar en el Programa de Manteniment en Metadona per prevenir la síndrome d’abstinència. D’aquestes, 41 ho van fer a través del mateix CAS, on prenien una dosi mitjana diària de 42,3 mg (tot i que el 17,1% prenien dosis de més de 60 mg). Les altres 54 persones recollien la metadona a l’hospital de Figueres. En aquest cas, la dosi mitjana era una mica més elevada, de 48 mg, i era el 24,1% que prenien més de 60 mg. Paral·lelament, 20 persones més van ser tractades amb buprenorfina (una altra substància que s’utilitza per a la síndrome d’abstinència, sobretot de l’heroïna, o per desintoxicar-se de la metadona) al CAS Alt Empordà. El 45% prenien més de 8 mg diaris, i la dosi mitjana era de 8,7 mg.

Aquestes dades concorden amb les urgències hospitalàries. I és que la major part de pacients que el 2018 van requerir atenció mèdica urgent per consum de substàncies tòxiques havien patit una intoxicació etílica.

PRINCIPALMENT HOMES. Analitzant les dades per gèneres, destaca el fet que el percentatge més elevat d’alt-empordanesos amb drogodependències són homes.

Pel que fa a les edats, varien en funció del tipus de droga. Els més joves solen ser més addictes al cànnabis, mentre que en el cas del tabac i l’alcohol l’edat mitjana dels usuaris tractats ascendeix fins als 52 i 47, respectivament. I cal destacar que, en l’àmbit català, gairebé el 60% de les persones que van començar un tractament el 2018 tenien entre 31 i 50 anys. Més concretament, la franja compresa entre els 41 i els 60 anys representava el 44% del total. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li