L’Ajuntament de Roses acabarà el 2021 amb un deute zero amb les entitats financeres

0
751

El context per la Covid fa augmentar un 32,75% la despesa social i un 25,3% la partida per a Promoció Econòmica


 

Els pressupostos municipals de Roses per al 2021 van quedar aprovats, dijous passat, sense cap vot en contra. L’equip de govern de Junts, ERC i Gent del Poble ha pogut tirar endavant els comptes amb el suport de Lliures i les abstencions de PSC, PP i Ciutadans. L’alcaldessa, Montse Mindan, destacava –abans del ple i en la presentació de les xifres a la premsa– que «els pressupostos han estat treballats amb tots els grups i esperem que no hi hagi cap vot en contra». I així va ser.

Els pressupostos per l’any que ve de l’Ajuntament i les tres societats municipals dependents ascendeixen a 38.492.705 euros, un 1% menys que els del 2020. El regidor d’Hisenda, Marc Danés, es va referir al context de Covid per justificar la major despesa a l’Àrea d’Acció Social, que incrementa un 32,75%, i també l’augment del 25,3% en la dotació de l’àrea de Promoció Econòmica. Danés va destacar que al marge de l’augment de recursos en aquestes àrees «mantindrem les consignacions que ja hi ha ara, les del 2020 a causa de la pandèmia». El regidor d’Hisenda es va mostrar especialment satisfet perquè «Roses preveu arribar al 31 de desembre del 2021 amb un deute zero amb les entitats financeres». Per tant, durant l’any que ve, l’amortització de crèdit prevista serà per la totalitat del deute municipal restant, que és de 872.000 euros. Així, l’Ajuntament de Roses no tindrà endeutament.

En el capítol de les inversions, el pressupost destinarà 2.330.800 euros a la partida d’inversions. Aquesta quantitat es repartirà en recursos propis municipals (1.730.450 euros), subvencions (516.000 euros) i contribucions especials i quotes d’urbanització (84.350 euros). La majoria de les actuacions [vegeu la taula] tenen a veure amb projectes urbanístics «per millorar l’accessibilitat, el paisatge urbà i mantenir l’atractiu turístic». Dins el pla d’inversions presentat per les empreses municipals, destaca per al Port l’estabilització de la platja de la Punta, la instal·lació de nous pantalans i l’adquisició d’una embarcació tipus Pelíkan.

CONGELACIÓ DE TRIBUTS. Per al 2021, Roses tornarà a mantenir els tributs i les taxes en els mateixos nivells. Aquesta congelació fa que no hagi estat necessari un ple d’ordenances perquè es prorroguen les anteriors, ressaltava l’alcaldessa. Mindan també es va referir a la decisió de no augmentar la càrrega fiscal «malgrat que l’Ajuntament haurà d’assumir els increments de la taxa de l’abocador comarcal i del cànon de residus». Pel que fa a futures bonificacions arran de les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia, Mindan deia: «Afrontem la situació amb tranquil·litat, tindrem diners per bonificacions perquè podrem utilitzar el romanent». Es referia així a la decisió de l’Estat amb el superàvit dels ajuntaments i també al fet que Roses no tindrà endeutament.

SONS DEL MÓN. El festival musical es queda a Roses, a la Ciutadella. Segons va confirmar l’alcaldessa, «Castelló ja no col·laborarà». És per això que s’augmenta en 50.000 euros el contracte amb Sons del Món. El regidor d’Hisenda justificava l’augment pel que suposa per Roses: «Tot i les circumstàncies d’aquest any, ha vingut gent de fora de la comarca, de fora de Roses, que ha fet despesa al municipi». Un altre increment de pressupost, en aquest cas de 41.000 euros, és per al Servei de Salvament de Socorrisme de Platges, que avançarà el seu inici al 15 de juny. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li