L’Ajuntament de Figueres va tramitar 200 denúncies per fets incívics l’any passat

0
1316

El consum de begudes a la via pública va ser la infracció amb més incidència, amb un total de 91 expedients


 

Figueres ha tramitat 305 denúncies per incomplir les ordenances de tinença d’animals, residus i civisme durant el 2017. Es tracta d’una xifra inferior a les registrades durant l’any anterior, quan se’n van endegar 399. El gruix més important s’ha interposat per vulnerar la de civisme, amb 200 denúncies, seguides per les de tinença d’animals, amb 79, i les de residus, amb 26 expedients de sanció tramitats.

Per àrees, la xifra més elevada en els incompliments de l’ordenança d’animals són 15 denúncies per dur el gos deslligat. La segueixen les 14 interposades per portar un gos potencialment perillós sense assegurança i les 13 per dur-lo sense llicència. No recollir les deposicions dels animals és un altre dels grans problemes que pateix la ciutat. Durant tot l’any passat es van tramitar 10 denúncies per aquest fet. També se n’han interposat 7 per dur el gos sense morrió, 4 per portar-lo sense xip i 8 per no tenir-lo censat, entre altres. Les sancions per vulnerar aquesta ordenança van des dels 300 fins als 1.500 euros.

RESIDUS. En aquest àmbit, el 2017 es van tramitar 9 denúncies per no deixar les deixalles d’acord amb les normes d’utilització, 9 més per abandonar residus comercials a la via pública i 8 per dipositar residus no admesos en contenidors per a la recollida. El regidor de Serveis Urbans, Quim Felip, assegura que aquest és un altre dels focus problemàtics de la ciutat i declara: «Som conscients que el servei ara per ara no és suficient però fins que no tinguem el nou contracte en servei no es podrà resoldre del tot». D’altra banda, l’Ajuntament ha hagut de contractar personal de neteja de reforç per als caps de setmana per a la recollida de voluminosos. També hi ha més efectius per a les zones del Culubret i el centre de la ciutat i aviat s’aplicarà la mesura a la Marca de l’Ham.

A banda, es compta amb sis agents ambientals i de civisme que «patrullen» per les vuit zones en què s’ha dividit la ciutat i, especialment, els punts considerats «conflictius». Aquestes persones, que formen part dels plans d’ocupació del SOC (finançats per la Generalitat, fons europeus i el Ministeri de Treball), es dediquen a informar sobre com s’han de gestionar els residus i sobre l’ordenança de tinença d’animals. A banda, en alguns dels patrullatges hi participa un inspector ambiental, que s’encarrega de registrar les deixalles per intentar identificar els autors dels abocaments que no s’han fet correctament. Les sancions per incomplir l’ordenança de residus poden anar dels 120 als 1.800 euros per infraccions greus o per reincidència.

CIVISME I CONVIVÈNCIA. El consum de begudes a la via pública és la infracció que registra més incidències, amb 91 denúncies interposades. Les segueixen de ben a prop les 38 que s’han tramitat per mendicitat. Felip admet que tenen localitzat un grup d’uns 17 pidolaires i que, en alguns casos, se’ls ha denunciat per beure al carrer o per altres infraccions. La normativa no permet que pel simple fet de demanar diners se’ls pugui sancionar però sí que poden fer-ho per altres vulneracions, com ara coaccionar els vianants, orinar al carrer o ocupar amb diversos objectes l’espai públic. Felip detalla que «quan es detecta una situació d’aquest tipus se’ls identifica i, si cal, se’ls deriva als Serveis Socials o al menjador social».

A banda d’aquestes denúncies, també se n’han tramitat 18 per entorpir el descans veïnal, 12 per venda ambulant, 9 per ocupar la via pública sense permís, 8 per embrutar el carrer i 7 per orinar-hi. Les multes per infringir aquesta normativa van dels 750 als 1.500 euros.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li