L’ACA desaconsella, un any més, el bany a la platja escalenca del Rec del Molí

0
835

Segons la Generalitat, «s’estan efectuant mesures de millora de la qualitat de les aigües»  en aquest indret


El Departament de Territori i Sostenibilitat (TES) ha enllestit un pla de desconfinament de les platges, amb recomanacions per a usuaris i ajuntaments, que aviat aprovarà el Procicat. Al marge d’això, el TES vol garantir la seguretat en el bany i que les platges i zones de bany «gaudeixin del mateix nivell de qualitat i salubritat dels darrers anys». És per això que la gestió encarregada a Agència Catalana de l’Aigua (ACA) es farà sobre 234 platges catalanes i 13 zones de bany interiors amb mostrejos diversos que es duran a terme entre el 15 de juny i el 15 de setembre. Els primers resultats es tindran el 19 de juny.

En cas que es detectin indicadors de contaminació fecal o se sospiti de presència d’aigües residuals urbanes a les zones de bany, el TES assegura que «s’actuarà amb diligència i preventivament com s’ha fet en anys anteriors». En aquesta temporada 2020 es volen extremar encara més les mesures, tot i que també es destaca el pronunciament de l’OMS, que assegura que el risc de transmissió de la Covid-19 en el bany es relaciona més amb el comportament social de no respectar les distàncies que no pas amb la presència del virus a l’aigua. Per tant, «si l’aigua de la zona de bany és classificada sanitàriament com a «excel·lent» o «bona», el risc és pràcticament nul».

PUNTS NEGRES. Entre les mesures definides per l’ACA, es proposa restringir el bany a les platges qualificades amb categoria «insuficient» en la temporada de bany 2019, concretament a dues: la del rec del Molí de l’Escala i la platja del Fòrum a Sant Adrià del Besòs. Aquests dos punts negres del litoral català estan pendents de solucions des de fa temps. Segons la Generalitat, «s’estan efectuant mesures de millora de la qualitat de les aigües» en aquestes platges. A banda, també es proposa la restricció del bany en zones de desembocadura d’aigües dolces al mar. L’ACA assegura que aquestes masses són susceptibles d’aportar alguna traça de contaminació fecal, i són objecte de seguiment durant aquesta temporada.

MÉS ENLLÀ DEL 15 DE SETEMBRE. Paral·lelament a vetllar per la qualitat de les zones de bany, la Generalitat proposa allargar la temporada més enllà del 15 de setembre per afavorir l’activitat econòmica. A banda, s’autoritzarà una major ocupació dels usos de temporada per garantir les condicions definides per les autoritats sanitàries.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li