L’ACA assumirà la titularitat del pantà de Portbou abans d’aquest estiu

0
597

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Ajuntament de Portbou estan encarant la recta final de les negociacions que han de permetre l’intercanvi de la titularitat del pantà de Portbou, que actualment es troba en mans municipals i ha de passar a mans de l’ACA, que tindrà la missió de reparar la important esquerda de la presa i dragar aquest petit embassament amb capacitat per a 1 Hm3 d’aigua. Segons l’alcalde de la població, Antoni Vega, el document de cessió estarà llest abans de l’estiu, ‘un cop superats els últims entrebancs jurídics’, i la seva signatura podria anar en paral·lel a l’entrada en funcionament de la planta d’osmosi, que resoldrà definitivament els problemes d’abastament del municipi. 

‘Jo diria que estem en el tram final dels problemes d’aigua del municipi’, ha assenyalat Vega. ‘Tenim el pantà ple gràcies a les pluges d’aquests últims dies i la planta d’osmosi acabada i connectada a la xarxa elèctrica, a l’espera de fer unes últimes proves per posar-la en marxa’, ha explicat l’alcalde de Portbou. ‘I, en aquests moments, estem acabant de negociar amb l’ACA la cessió del pantà. De fet, s’està redactant el contracte i és qüestió de dies que es formalitzi’, ha avançat el batlle altempordanès. Un cop s’hagi signat el traspàs de l’embassament de Portbou, des del consistori es demana que no es perdi el temps i es repari ràpidament el pantà.

‘La reparació de l’esquerda de la presa, per on es perden uns 30.000 litres diaris d’aigua, oscil·la entre els 30.000 i els 50.000 euros com a màxim’, ha assegurat Vega. ‘I a ser possible també seria convenient fer un dragatge del pantà però això, en aquests moments, passa a ser un tema secundari perquè no cal recuperar més capacitat del pantà ja que tenim la planta d’osmosi’, ha reiterat l’alcalde de Portbou, que considera que aquest equipament ‘garantirà’ el futur del municipi. ‘En el sentit que ja no tindrem més problemes d’aigua. Entenem que la planta d’osmosi haurà de funcionar com un complement del pantà’, ha reflexionat Vega.

‘Ens ha de permetre poder arribar als mesos d’estiu amb el pantà al 100% de la seva capacitat. Si aconseguim fer funcionar la planta d’osmosi i reservar l’aigua del pantà per a l’estiu s’hauran acabat els problemes d’abastament d’aigua a Portbou per sempre’, ha finalitzat l’alcalde.

Per la seva banda, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Manuel Hernández, ha confirmat que el canvi de titularitat del pantà de Portbou està a l’espera de resoldre’s petits detalls tant de l’estudi tècnic de la rehabilitació de la presa com de l’estudi econòmic. ‘Hem de conèixer lògicament el que comporta aquesta cessió des del punt de vista econòmic perquè a partir d’ara ho assumirà l’ACA’, ha explicat Hernández, que ha reconegut que les reparacions i millores que necessita l’embassament de Portbou ‘són impossibles d’afrontar amb el pressupost d’un ajuntament petit’. ‘Les dues parts estem d’acord en el traspàs de la titularitat i acabant de redactar els últims documents per plantejar-ho i aconseguir l’autorització del Govern’, ha afirmat el president de l’ACA.

Pel que fa a la planta d’osmosi de Portbou, Hernández ha confirmat que un cop finalitzada la connexió amb la xarxa elèctrica per part de Fecsa Endesa es preveu que ‘a principis de maig’ es puguin iniciar ja les proves per comprovar el seu correcte funcionament.

Paral·lelament, i malgrat que la situació de sequera ja és història i les reserves embassades a la conca de la Muga han millorat notablement, el Govern continua amb les obres d’emergència per garantir l’abastament d’aigua a l’Alt Empordà, que estan valorades en prop de 7,6 MEUR. Entre els treballs que s’efectuen hi ha la connexió dels pous de Pont de Molins a la xarxa d’abastament de Figueres (Fisersa). ‘Durant la sequera es varen utilitzar els pous per a l’abastament d’aigua de boca a la xarxa de Figueres i amb posterioritat per al subministrament d’emergència d’aigua de reg per a la comunitat de regants del canal de la dreta de la Muga’, ha explicat el director de l’ACA.

‘En aquests moments s’està procedint a realitzar les obres de connexió dels pous amb la planta potabilitzadora de Figueres’, ha afegit Hernández. Igualment, continua la millora de l’abastament a la zona de Peralada amb la construcció de noves captacions subterrànies a Cabanes i a l’al·luvial de la Muga. També s’estan construint noves captacions d’aigua en d’altres poblacions de l’Alt Empordà com Colera –on també s’hi fa una planta de tractament d’osmosi inversa– Rabós, la Vajol, Vilamaniscle i Masarac. Finalment, també hi ha subvencions per recuperar captacions en desús a la mancomunitat de Garriguella, Pau, Vilajuïga, Palau-saverdera, Masarac, la Vajol, Cadaqués, Llançà, Vilamaniscle, Peralada i Rabós.

‘Per tant, si hi hagués un nou episodi crític de sequera, amb aquestes actuacions es podrà assegurar perfectament l’abastament d’aigua a l’Alt Empordà’, ha recalcat el director de l’ACA. ‘Gràcies als pous que ja s’han fet i els que s’han d’acabar d’implantar a la zona de Peralada, Portbou i Colera, que estaran operatius en breu, es garanteix l’aigua per a l’abastament urbà’, ha finalitzat Hernández.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li