Laboratoris ciutadans, una eina a implementar

0
1479

Els reptes socials en les nostres comunitats són d’orígens i motius diversos, transversals i sobretot canviants. Davant d’aquesta situació es fan necessaris nous enfocaments, noves metodologies i noves fórmules de treball i d’organització per afrontar-los. En aquest sentit, un espai com un laboratori ciutadà es presenta com una eina de treball idoni per vincular els reptes que es volen afrontar, si considerem els laboratoris ciutadans com un conjunt d’infraestructures, pràctiques i protocols articulats per crear les condicions que permetin activar l’escolta i la intel·ligència col·lectiva.

Un laboratori ciutadà porta implícita una nova metodologia d’innovació; basada en la cultura oberta, fortament orientada a l’acció i que allibera tot el potencial de la intel·ligència col·lectiva; tot això per aconseguir crear comunitat, teixir aliances, enfortir vincles comunitaris per trobar noves solucions i projectes transgressors als reptes socials marcats, i aconseguir així un impacte social real i efectiu.

A la vegada, el laboratori ciutadà ens permet, en primer lloc, definir de manera conjunta els reptes compartits, i donar-hi resposta amb solucions atrevides, fet que al meu entendre és sens dubte una nova fórmula disruptiva d’abordar els desafiaments d’una societat canviant. En segon lloc, ofereix la possibilitat de teixir noves relacions de confiança entre persones i entitats de la comunitat, és a dir, és capaç de generar capital social. En tercer lloc, el laboratori i la seva acció proporciona a les persones que hi participen metodologies de cocreació, col·laboració, prototipat i pensament obert i divergent que, un cop apreses, poden incorporar a la seva vida personal o professional. En quart i últim lloc, permet visibilitzar i unir esforços al voltant de temes que són importants per a la comunitat.

Ara més que mai, és essencial construir una proposta connectada involucrant el major nombre d’agents socials i col·lectius, connectant i sumant experiències, i generant lideratges compartits i dinàmiques de cocreació. Aquí el nostre perquè: volem un espai que s’apoderi, enriqueixi i vinculi les persones. Si volem ciutadans més cultes i més cohesionats, ja que això permet crear una comunitat més pròspera, més democràtica i més oberta (és a dir, disposada a interrelacionar-se i comprendre els altres per aprendre i gaudir de les diferències o integrar-les), cal entrar altres apostes i impulsar iniciatives com els laboratoris ciutadans.

Fer-ho és complex, ja que requereix assumir noves relacions, noves propostes i/o respostes a reptes potser no esperades però de ben segur sorprenents. Tot i que el seu impuls és complex (com la majoria de projectes), impulsar un laboratori ciutadà no requereix grans inversions en infraestructures; la metodologia, els models i les eines ja estan creats, per tant, no es parteix de zero. Hi ha centenars d’exemples arreu del món i en camps molt diferents (cultura, arquitectura, desenvolupament econòmic, etc.). Cal, en primer lloc, crear un equip impulsor acompanyat de possibles col·laboradors; en segon lloc, a partir d’un diagnòstic de l’entorn, generar coneixement del territori i definir el repte; en tercer lloc, redactar i desenvolupar una crida per acollir diferents propostes, és a dir difondre i donar a conèixer la proposta; en quart lloc, una vegada feta la selecció de les propostes més adients, facilitar l’espai i els recursos per prototipar el projecte, i en cinquè lloc, presentar i donar a conèixer cada una de les propostes que donen solució al repte.

Per mi, tots aquests beneficis descrits aquí donen sentit a organitzar un laboratori ciutadà en qualsevol localitat, organització o col·lectiu, ja que fer-ho és provocar un canvi de paradigma i ens permet passar de ciutadans receptors i consumidors de polítiques socials i culturals, amb una piràmide que va de dalt a baix, a ciutadans a creadors i productors de solucions. La pandèmia de la Covid ha posat sobre la taula la necessitat de solucionar els problemes de manera que, unint la intel·ligència col·lectiva, els laboratoris ciutadans són una de les eines per canalitzar i afrontar els reptes de les comunitats post-Covid-19. Davant aquesta situació, la proposta dels laboratoris ciutadans es desenvolupa en dos nivells interrelacionats: un espai per a la trobada entre persones diverses i una metodologia per al canvi institucional. El treball conjunt de la ciutadania i les institucions enforteix les comunitats fomentant la sostenibilitat d’aquestes. Som-hi?

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li