L’abocador comarcal celebra els 30 anys mirant cap un futur més sostenible

0
610

Per celebrar l’aniversari es va fer una visita institucional i un acte per presentar les accions commemoratives


Més d’una setantena d’assistents van participar, dijous passat a la tarda, en una visita institucional a les instal·lacions de l’abocador comarcal de l’Alt Empordà ubicades a Pedret i Marzà. Després va tenir lloc un acte commemoratiu per presentar les accions per conèixer el passat, el present i el futur del dipòsit controlat i el Centre de Tractament de Residus de l’Alt Empordà (CTR).

En els parlaments, la presidenta del Consell Comarcal, Sònia Martínez, va destacar: «La manera d’entendre la gestió i els mateixos residus ha canviat moltíssim aquests darrers 30 anys, però ens hem de preguntar si cadascun de tots nosaltres estem prenent totes les mesures possibles».

Per la seva banda, el director de l’àrea d’infraestructures de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Simó, va assegurar: «Tenim unes instal·lacions, avui, que ens permeten donar cabuda a la gestió dels nostres residus, però que és una eina importantíssima de cara al futur». Simó però, també va apel·lar a «l’esforç individual».

LA HISTÒRIA. L’abocador ubicat a Pedret i Marzà ja funcionava com a tal des de l’any 1987, quan es va crear la Mancomunitat Intermunicipal de Serveis, per donar servei a cinc municipis. Amb els anys, altres pobles de la comarca hi portaven els residus arribant a prestar servei a 23 localitats el 1989. Un any abans es va crear el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, amb l’alcalde de Figueres Marià Lorca presidint l’ens. De fet, va ser en aquell mateix mandat, l’any 1991, que el consell va rebre la delegació de la gestió de l’abocador —que ja es considerava comarcal tres anys abans.

L’any 1994 es va ampliar i començar l’explotació de la fase III i el 2005 la fase IV. Va ser durant la seva vida útil d’aquest, concretament des de l’any 2017, que es va posar en marxa el Centre de Tractament de Residus, amb una nau de 18.000 m2. En el complex es tracten per separar-ne tot allò valoritzable, alhora que se separa bona part de la matèria orgànica que ajuda a reduir el volum de tot allò que va a parar a l’abocador i a estabilitzar-lo. L’any 2019 es clausura la fase IV.

En els pròxims mesos es licitaran les obres de la segona fase del CTR. Aquesta ampliaciĂł inclourĂ  una planta de desballestament de voluminosos, una nova deixalleria i un centre d’educaciĂł ambiental. Aquest centre permetrĂ  fer visites a les diferents plantes de tractament i tindrĂ  sales taller, d’exposicions i de projeccions.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li