La Vostra Fleca del carrer Nou tanca per sempre després de 95 anys d’història

0
3959

Miquel Genover i Carme Primé es jubilen. Han viscut dècades entre l’obrador i el taulell per servir pa del tot natural


Van desapareixent, també de Figueres, les fleques autèntiques de pa i producte natural sense additius ni massa congelada. El passat 30 de juny va tancar portes definitivament La Vostra Fleca, regentada per en Miquel Genover i la Carme Primé. Ells han estat al capdavant del negoci gairebé 30 dels 95 anys d’història que té la fleca. En total tres generacions que s’han dedicat a fer pa.

La Carme, palamosina de naixement, fa 28 anys que és a Figueres. Ella i en Miquel han tirat endavant la feina amb molt de sacrifici, per això explica: «Hem treballat 363 dies a l’any, obríem a les 7.50 hores la botiga i la tancàvem a les 20.30. En Miquel pujava a sopar, i a les nou de la nit ja era a l’obrador treballant fins a les 9 del matí. Gairebé quan un s’aixecava l’altre se n’anava a dormir». La Carme insisteix que «ens hem matat treballant» i lamenta que «el jovent d’ara vol fer festa dissabte i diumenge i tenir vacances». També assegura que un negoci com el seu no és viable ara que «és tot congelat» i «fins i tot ja et venen el pa a la gasolinera i a qualsevol lloc sense miraments ni mesures de sanitat com les que ens han exigit a nosaltres».

A l’hora de preguntar quins han estat els productes estrella de La Vostra Fleca, els propietaris no dubten: «Tots. Hem fet el pa a mà sempre, els tronquets, les barres de rústica, les baguets, els croissants i les napolitanes, tot era casolà i sense gens de massa congelada».

En la història de la fleca van escriure els primers capítols els avis d’en Miquel i els seus pares. Aleshores el pa els arribava d’una panificadora que tenien amb altres socis. Fa 30 anys, però, en Miquel i la Carme van fer una inversió milionària en pessetes per comprar maquinària pròpia. Aquests dies tots aquests aparells ja s’estan retirant del local. Mentrestant, la Carme busca encara el millor lloc per comprar el pa que posaran a taula. Diu que anirà provant i que segur que li costa però no només per l’exigència d’haver estat darrere el taulell i a un pas de l’obrador, sinó perquè «no queden flequers com nosaltres, potser un a Figueres». El dia del tancament, el col·laborador d’HORA NOVA Ramon Galimany, un dels clients de La Vostra Fleca, va aprofitar per fer un reconeixement en forma de poema a en Miquel i la Carme [veure en aquesta pàgina]. Potser la ciutat o el gremi també haurien de retre algun homenatge a tasques com aquesta i a herois quotidians que es van perdent.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li