La vila de Roses organitza una jornada per homenatjar a les víctimes franquistes

0
882

Els actes van incloure una ofrena floral i la presentació del llibre ‘El golf de Roses durant la guerra civil 1936-1939’


Vuitanta-tres anys després de l’entrada a La Vila de Roses de les tropes franquistes, el municipi va realitzar una jornada commemorativa per homenatjar a les víctimes. El 9 de febrer de 1939, una junta provisional dirigida pel règim, va substituir l’Ajuntament republicà encapçalat per Josep Sellet.

MATÍ. El primer homenatge s’ha celebrat davant del monument memorial a les víctimes del franquisme. Una construcció que l’Ajuntament va erigir l’any 2005 davant del cementiri municipal. En aquest espai l’alcalde Joan Plana ha descrit què va significar l’entrada de les forces franquistes al municipi, «Roses té una història que va més enllà del mil·lenni, però els quaranta anys de dictadura de ben segur van ser un dels períodes més foscos. El fantasma del feixisme encara hi és, i actes com el d’avui que ajuden a conèixer el passat, és el millor antídot per frenar-lo».

TARDA. El vestíbul del teatre municipal de Roses es va omplir per viure la presentació del llibre El golf de Roses durant la guerra civil 1936-1939, obra d’Adrián Cabezas. L’autor es va adonar de la importància de la Vila, quan en l’elaboració de la seva tesi va observar que de «cada quatre papers, un feia referència a Roses. Hi havia molts temes que no s’havien tractat mai». A través d’una extensa feina d’arxiu ha elaborat un volum de 532 pàgines, on narra com va ser el període bèl·lic al municipi. En destaca sobretot, la importància del port de Roses, qualificant-lo com el golf més important de la costa catalana i també com a punt clau per la seva proximitat amb França i pel tràfic marítim «era un punt d’entrada de subministres, queviures… a partir del 1938 encara va ser més important».

L’ATAC. El 30 d’octubre de 1936 la Badia de Roses va rebre el bombardeig del creuer Canarias. Un fet investigat per Cabezas, «si llegeixes els partes diuen que no van intentar agredir la ciutat, però… És mentida. Encara hi ha edificis on s’hi veu la seva petjada. Va ser un atac que va provocar por i va mostrar la indefensió de la costa catalana».

Al llarg del llibre explica les repercussions i les mesures que es van adoptar després d’aquest atac. L’obra també desgrana altres fets que es van viure, com l’espionatge, els atacs aeris i els motius pels quals el Port de Roses es va convertir en una base Naval.

La presentació va cloure amb un interessant col·loqui entre els assistents i l’autor que va servir perquè aquest pogués expressar la satisfacció «de poder haver fet aquest llibre. Estic content de que no es quedi en un arxiu i que arribi a la gent. Jo no soc de Roses però hi havia tantes coses a dir, algunes d’elles no sabem que existeixen i són fets que s’han de difondre per poder-l’hi donar valor».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li