La vida familiar dels Dalí surt a la llum amb una nova mostra

0
1909

Mariona Seguranyes és la comissària de l’exposició, que s’inaugurarà el 28 d’abril al Museu de l’Empordà


«Els Dalí de Figueres. La família, l’Empordà i l’art» serà l’exposició de les Fires i Festes de la Santa Creu d’enguany. La mostra recorre les vides dels familiars del pintor Salvador Dalí per mitjà d’obres d’art, manuscrits, documentació i fotografies. Els visitants podran descobrir, així, la complexitat de la família i les seves relacions. Comissariada per Mariona Seguranyes, s’inaugurarà el 28 d’abril al Museu de l’Empordà.

LES RELACIONS FAMILIARS, AL DESCOBERT. L’exposició consta de tres àmbits: un dedicat al pare, el notari Salvador Dalí Cusí, una figura clau per entendre la vida del pintor. Seguranyes reivindica el pare de Dalí com un gran personatge en el Figueres del seu temps: «Va ser un descobriment Salvador Dalí Cusí per mi, quan vaig començar la investigació: per la seva faceta d’intel·lectual i el seu caràcter reivindicatiu, republicà i federalista. Era un lliurepensador, que va influir en la formació dels seus dos fills». Un segon àmbit s’endinsa en la constel·lació femenina que envoltava la figura de Salvador Dalí fill, qui va créixer rodejat de dones i amb la tendresa de la mare, Felipa; de la tieta, Catalina; de l’àvia Anna, per qui sentia adoració, i de la mainadera, Llúcia. L’últim àmbit està dedicat a Anna Maria i als seus manuscrits. Posen de manifest el lligam inapel·lable entre els dos germans que, malgrat renyir a les acaballes dels anys vint, mantindran fins als seus darrers dies.

PUBLICACIÓ D’UN LLIBRE. Seguranyes conclou que amb la mostra, que romandrà fins al novembre, «s’entendrà millor la iconografia de la seva obra pictòrica, així com les seves reaccions i estirabots i els conflictes amb el seu pare». Els continguts recopilats al llarg de quatre anys d’investigació es publicaran en forma de llibre, que serà coeditat per l’Ajuntament de Figueres i Viena Edicions.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li