La vespa asiàtica no es pot frenar i calen mesures per conviure-hi

0
1570

Diversos experts fan ponències per ajudar les administracions locals a gestionar aquesta espècie invasora


 

Unes 125 persones van participar dijous passat en una jornada impulsada per la Diputació sobre la vespa asiàtica. L’objectiu és ajudar les administracions locals gironines a gestionar l’adaptació a aquesta espècie invasora per compartir coneixement i orientar les decisions a escala local.

Entre els assistents, hi havia tècnics i càrrecs electes d’administracions locals, apicultors, tècnics de controls de plagues, personal d’ADF i investigadors. Tot i que els resultats de la jornada es faran públics d’aquí a uns dies, d’entrada, s’està d’acord en el fet que l’expansió de la també coneguda com a vespa velutina no es pot frenar. Per aquest motiu, més enllà de centrar els esforços a procurar mitigar-ne la presència, els experts pensen que cal implementar mesures d’adaptació i gestió per conviure-hi. El comerç global afavoreix les introduccions accidentals de vespes exòtiques, com ara la vespa asiàtica, que actualment ja s’ha establert a set països d’Europa. Aquesta espècie invasora mata les abelles de la mel i això és una amenaça greu pels apicultors afectats. El primer cas de vespa asiàtica a Catalunya es va detectar el 2012 i va ser a l’Alt Empordà. Des d’aleshores, l’expansió d’aquesta espècie invasora ha estat progressiva, fins al punt que avui dia és present arreu de les comarques gironines i també ha arribat a altres punts del país. A la demarcació, n’han afavorit la proliferació i l’expansió les condicions climàtiques idònies, l’abundància d’arnes d’abella de la mel i la manca d’altres espècies que competeixin amb aquest insecte invasor. I els greuges són principalment en l’àmbit de l’apicultura, la biodiversitat i els riscos en la seguretat i la salut pública.

El diputat de Medi Ambient, Lluís Costabella, creu que cal una «estratègia de lluita comuna» entre les administracions locals. Les mesures, segons Costabella, s’han d’aplicar sense «alarmisme i fomentant l’autoprotecció».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li