La vaga d’escombraries no es frena tot i els compromisos adquirits pel govern

0
1067

L’Ajuntament demana empara a Salut per uns serveis mínims ‘no adequats’ davant la situació de pandèmia


Figueres afronta una vaga del personal de neteja i recollida de les escombraries sense que es vegi una sortida per aturar-la. Els últims contactes entre representants sindicals, treballadors, empresa i Ajuntament no han evitat de moment el pas enrere. Avui 15 de desembre, a partir de les 9 de la nit s’inicia la vaga.

L’equip de govern ha intentat fins a l’últim moment el diàleg, però fonts municipals es refereixen al conflicte com una «qüestió de poder sindical». Es rebutja per una banda que els treballadors estiguin en una situació precària. Com a exemple posen els 2.500 € que cobra un peó de dia a l’empresa Ecoserveis, o els 2.415 € que percep un peó de nit. Aquestes condicions econòmiques, i també les altres de tipus social han quedat ratificades en un document de compromís signat pel director gerent de Fisersa, doncs l’empresa municipal de Serveis seria la que assumiria la subrogació dels treballadors d’Ecoserveis. És a dir, quan el servei de neteja viària i recollida de les escombraries passi a ser municipal, segons les intencions del govern quadripartit (ERC-PSC-Guanyem-Canviem).

El document no ha convençut tampoc els representants dels treballadors i la vaga es manté. El convocants de l’aturada —els sindicats CCOO i CO-Bas— volen que hi hagi el conveni de ciutat pactat el 2016, precisament quan Figueres va viure una altra vaga d’escombraries en època de Nadal. Aquest conveni sectorial va quedar impugnat pels tribunals.

El rerefons de la discrepància sindical és que els serveis municipals no se separin. D’aquesta manera els sindicats perdrien força, perquè es dividiria la massa de treballadors i en un futur no es mantindrien els mateixos enllaços sindicals.

La vaga —que serà indefinida—no només afectarà la recollida d’escombraries, sinó també la resta de serveis municipals: enllumenat públic, neteja viària i jardineria; tots els serveis que s’estan replantejant i que fins fa poc estaven majoritàriament agrupats a l’empresa Ecoserveis. Actualment, parcs i jardins és a les mans d’una UTE (Unió Temporal d’Empreses) i l’enllumenat es va municipalitzar en el ple d’ahir, però de manera inicial.

La municipalització de l’enllumenat estava prevista en l’ordre del dia del ple, però era un dels temes que els sindicats volien evitar.

El secretari general de la federació de construccions i serveis de CCOO, Pau Gálvez, en declaracions a l’ACN, deia que la mateixa UTE de parcs i jardins podria, a partir de l’1 de gener, aplicar als treballadors el conveni de sector i que això suposarà una diferència a la baixa del 30% respecte de les condicions que tenen ara.

REBUIG. Allò que podria aturar la vaga seria que Inspecció de Treball accepti el recurs de Brócoli Ecoserveis d’impugnació de la vaga. D’altra banda, l’Ajuntament de Figueres també ha demanat un informe de legitimitat i legalitat de la convocatòria a l’empresa i s’ha sol·licitat empara al Departament de Salut, doncs el govern no està d’acord amb els serveis mínims fixats per la gestió de residus a la ciutat. Uns residus que inclouen també els generats per la pandèmia de la Covid-19, a diferència de 4 anys enrere.

En l’assemblea de treballadors d’ahir convocada pels sindicats per informar del conflicte hi van assistir 38 dels 70 treballadors. 22 van votar a favor de la vaga. Per tant, l’aturada ja és un fet si no canvien les coses. Per l’alcaldessa, Agnès Lladó, «venen dies molt difícils a la ciutat» i va lamentar la coacció i «el xantatge».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li