La tenora comença a sonar amb temps variable i sense incidències

0
1648

El primer cap de setmana de les Fires i Festes de la Santa Creu 2017 de Figueres ha transcorregut sense cap incidència


Al ritme de la tenora de Pep Ventura, que animarà totes les Fires i Festes, el primer cap de setmana de la Santa Creu 2017 ha transcorregut sense cap incidència. El temps variable, amb dies de fred poc comuna i alguns ruixats intensos però breus, ha arribat a amenaçar algun dels actes; però finalment s’han pogut celebrar tots com estaven programats.

Enguany la festa va començar un dia abans, dijous, quan els firaires ja van obrir les atraccions oferint un 2×1 a les famílies. Tot i que el tret de sortida oficial va ser dissabte, amb el pregó dedicat a Pep Ventura (vegeu pàgines 6 i 7) que va culminar un dia ja ple d’activitas. D’entre les més destacades, la festa per celebrar el 15è aniversari de Salvem l’Empordà, la jornada de portes obertes al parc de bombers, o el “xupinassu” complementari organitzat pel bar El Cafetó, que va repartir mocadors festius a centenars de clients.

ÀNGEL REYNAL

Els actes van continuar diumenge i ahir dilluns, amb algunes de les activitats més populars de la Santa Creu, com la rua infantil (vegeu pàgines 8 i 9), les fires al carrer organitzades pel Casino Menestral, la cursa popular del castell de Sant Ferran o el concert de la Jove Orquestra de Figueres per commemorar els 200 anys del naixement de Pep Ventura, entre molts d’altres.

SENSE AGRESSIONS SEXISTES. Paral·lelament, la plaça Europa també s’ha omplert cada nit amb l’Embarraca’t. Un Embarraca’t que enguany _a proposta de la CUP_ ha fet una especial incidència a la lluita contra les agressions sexistes. En aquest sentit, s’ha impulsat una campanya comunicativa, s’han confeccionat xapes específiques per a l’ocasió, i s’ha fet una falca sonora que s’està reproduint durant tots els concerts.

Les fires i festes s’allargaran fins diumenge, amb activitats diàries per a tots els públics.

Sona la ràdio amb un pregó dedicat al mestre Pep Ventura

Els actes d’arrencada oficial de les Fires i Festes de la Santa Creu 2017 han tingut –com era d’esperar– un marcat accent sardanístic. I és que enguany amb Figueres com a Capital de la Sardana i acollint els actes commemoratius del bicentenari del naixement del compositor Pep Ventura no podia ser d’una altra manera. La sardana i els homenatges al compositor empordanès han estat el pretext del pregó d’aquest any. Un pregó amb essència purament tradicional però de format original i ben treballat.

ÀNGEL REYNAL

Dissabte, a les sis de la tarda, la plaça de l’Ajuntament es va convertir en un estudi de ràdio a cel obert amb el pregó ideat pel músic i compositor Jordi Molina. El guió va ser en format radiofònic i emulava els programes que s’han fet sobre el gènere sardanístic. Es va fer una combinació de text explicatiu i històric sobre la dança i el protagonisme de la tenora amb la interpretació d’obres del mestre Pep Ventura. Va obrir el pregó La Sardana del vailet i després van anar sonant Una mirada, Cants del dia, Per tu ploro i com a tancament La Campanilla, ballada per l’esbart de la Societat Coral Erato, de la qual Ventura va ser soci d’honor.

Per acabar, va arribar el moment àlgid amb la gran ballada de la sardana L’Empordà interpretada pels Ministrers de la Santa Creu.

L’altra part del pregó de dissabte va ser la institucional amb el dicurs de l’alcaldessa, Marta Felip. Novament aquest any el balcó consistorial es va traslladar a l’exterior de la porxada de l’edifici de l’Ajuntament. En la seva intervenció, Marta Felip va tenir paraules de salutació en castellà per a l’alcalde d’Alcalà la Real, que ha compartit aquests dies els actes commemoratius del naixement de l’il·lustre Pep Ventura. I és que tot i ser considerat altempordanès, el compositor va néixer a la localitat andalusa d’Alcalà.

ÀNGEL REYNAL

A banda de referir-se a la capitalitat de la sardana, Marta Felip va tornar a fer esment del paper clau de les associacions i entitats figuerenques en les Fires i Festes de la Santa Creu. Va destacar les més de 190 activitats programades per l’Ajuntament i coordinades de manera conjunta amb més de vuitanta entitats locals i comarcals. En el pregó institucional, l’alcaldessa va recordar que aquest 2017 Figueres també celebra els 750 anys de la concessió de la Carta Pobla i el títol de vila Reial. Segons els historiadors, el títol otorgat pel rei Jaume I va ser “la primera anella d’esdeveniments que portarien Figueres a esdevenir capital de l’Empordà”.

L’alcaldessa va acabar la seva intervenció demanant que l’orgull figuerenc d’aquests dies que s’exhibeix per les Fires i Festes de la Santa Creu es matingui “ben viu al llarg de tot l’any”. Va demanar “sumar esforç, col·laboració i participació de tots”.

Previament al pregó a la plaça de l’Ajuntament, a les cinc de la tarda, hi va tenir lloc la plantada de gegants a la plaça de l’Escorxador, organitzada pels Amics dels Gegants de Figueres. Posteriorment i durant mitja hora es va celebrar el ball de seguici dels gegants, capgrossos de la ciutat acompanyats dels Ministrers de la Santa Creu.

La tarda de dissabte es va tenyir de festa major pels carrers de la ciutat, però cap al vespre-nit l’ambient es va anar rebaixant. Destacava l’activitat a la Rambla amb el final de festa de Salvem l’Empordà i la festa a l’exterior del bar El Cafetó. Altres ja anaven cap les atraccions o a l’Embarraca’t.

Enguany, les barraques tenen causa

Una de les novetats més destacades de les barraques és que les entitats que les gestionen hauran de destinar els guanys a un projecte social concret per a la ciutat i els seus veïns. L’Ajuntament ho va incloure en les bases de l’adjudicació i, després de Fires, en farà un seguiment.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li