La segona fase del Centre de Tractament de Residus es començarà a construir aquest any

0
1241

El ple comarcal ha congelat el valor de la majoria de preus públics i taxes que ofereix el Consell per al 2020


Si no hi ha cap contratemps d’última hora, la segona fase del Centre de Tractament de Residus (CTR) de l’Alt Empordà es començarà a construir aquest 2019. El Consell Comarcal va celebrar dimarts passat el ple ordinari corresponent al mes de setembre, i un dels punts de l’ordre del dia era la demanda d’una subvenció a l’Agència de Residus de Catalunya per executar aquest projecte. Perquè malgrat que el 2008 l’Administració comarcal ja va signar un conveni amb l’organisme de la Generalitat que garantia un compromís per finançar la nova infraestructura, l’expedient de ratificació de l’acord que es va aprovar en junta de govern el passat mes d’abril permetrà fer efectiva la demanda, i que les obres comencin tan aviat com s’aprovi la subvenció.

Previsiblement, la resolució d’atorgament d’aquesta dotació arribarà a finals d’any, i llavors podran començar les obres. Els treballs estan pressupostats en 5.422.539,30 euros, bona part dels quals (3.018.950 €) s’invertiran en la construcció de la deixalleria comarcal i el centre administratiu. Un cop s’hagi executat aquesta obra, s’edificaran una caseta de control i un magatzem (209.389 €) –que substituirà l’actual i permetrà registrar l’accés de tot el complex–, i es tancarà la façana nord per reduir la interferència de la tramuntana en el refinament del compost (139.776,1 €).

Paral·lelament, el projecte també preveu mesures per mantenir l’equilibri mediambiental. En aquest sentit, s’instal·laran elements dissuasius per als ocells a les cobertes de les naus (30.090 €), i s’adequarà l’entorn amb un projecte de restauració dels espais preservant la zona com a un corredor biològic entre dos espais naturals (50.000 €).

També cal recordar que un dels elements centrals del nou centre de tractament és l’acció divulgativa i de sensibilització. Per aquest motiu, s’ha previst allargar la passarel·la de visites perquè els grups de visitants puguin veure totes les instal·lacions des d’un espai adequat i segur. I una partida de comunicació i educació ambiental mantindrà al dia els espais expositius per tal de difondre a la ciutadania la labor que es desenvolupa al Centre de Tractament de Residus.

ORDENANCES CONGELADES. El ple de dimarts també va aprovar inicialment (amb les abstencions del grup d’ERC i la CUP) la relació dels nous preus públics i taxes dels serveis que presta el Consell Comarcal per al 2020. En línies generals, el gruix d’ordenances es congelaran, i només s’apujaran alguns conceptes en què s’han aplicat la puja de l’IPC i l’increment de costos de personal que preveu la llei de pressupostos de l’Estat. És el cas, per exemple, d’alguns serveis que el Consell Comarcal presta als ajuntaments, com l’elaboració d’informes.

MÉS EDIFICIS PROTEGITS. La sessió també va aprovar els expedients que declaren Bé Cultural d’Interès Local l’edifici del casino Societat l’Amistat de Cadaqués, l’edifici Torre Estela d’Agullana i l’edifici de l’antic ajuntament de Portbou.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li