
La segona edició es farà entre el 25 i el 27 de setembre, amb una implicació destacada de diversos ajuntaments
L’Alt Empordà Sea Walking, que se celebrarà entre els dies 25 i 27 de setembre, arriba enguany amb una dimensió més intensa i plural. L’activitat, impulsada pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Associació Empordà Turisme, comptarà enguany amb la col·laboració de diversos consistoris del territori, tenint en compte que aquesta edició, la segona, s’ha organitzat mitjançant una convocatòria de projectes adreçada als ajuntaments de la comarca, que han proposat les activitats i han participat en el finançament de les mateixes. Això, d’una banda, ha servit per incrementar la difusió del festival, mentre que de l’altra ha permès que les iniciatives hagin adquirit més intimitat, que s’embolcallin d’una major sensació experimental. «El programa d’aquest 2020 consta de sis activitats i és molt atractiu, es nota que està pensat des dels llocs, els itineraris tenen molt sentit», subratlla Joan Pluma, tècnic de Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) de l’Àrea de Turisme del Consell.
El resultat, per tant, ha de ser el d’una activitat transversal i amb objectius diversos. El mateix Pluma, en aquesta lÃnia, apunta que la Sea Walking arriba per fer difusió de l’entorn, «perquè la gent vegi que l’Empordà també és senderisme», però també per desestacionalitzar l’oferta: «Tenim una oportunitat en aquest aspecte, ja que l’any passat la meitat del públic venia de fora de la demarcació i molts es quedaven a dormir en hotels de la zona». «La diversificació de l’activitat turÃstica es troba molt en la lògica del turisme que volem», afegeix Pluma abans de puntualitzar un altre objectiu cabdal: «La Sea Walking també ens permet identificar noves oportunitats per desplegar activitats professionals relacionades amb el patrimoni».
MESURES SANITÀRIES. L’edició d’enguany, com sempre emmarcada en la iniciativa Festivals de Senderisme dels Pirineus, brinda un seguit de rutes guiades en entorns i paisatges alt-empordanesos que aprofiten trams de la xarxa Itinerà nnia. Tots els recorreguts, de dificultat diversa, es realitzaran amb grups reduïts i amb totes les mesures de prevenció per tal d’evitar el contagi del coronavirus Covid-19.
Un altre element fonamental serà la presència d’un guia especialitzat durant la passejada, que serà l’encarregat d’oferir les indicacions per posar en valor l’entorn. Les empreses de guiatge que participen en aquesta iniciativa són Gisfera i Terramar Natura i Cultura. «Una de les coses que busquem, també, és promoure la feina que fan les empreses de guiatge», diu Pluma, qui també accentua el valor afegit que aporta la presència d’un guiatge professional: «Tenim ganes de mostrar que el nostre paisatge és fantà stic per caminar. I aquest paisatge, amb una persona de guia al costat, ofereix una experiència molt gratificant».
EL PROGRAMA. La primera activitat serà el divendres dia 25 (18 h), amb una ruta pel cap de Creus de 7 quilòmetres i 3 hores i mitja de durada. Dissabte, per la seva banda, els assistents podran gaudir al matà d’una caminada d’unes 4 hores i mitja i 16 quilòmetres (més el retorn amb barca) per la costa de l’Escala i fins als espais del Parc Natural del Montgrà (9 h) o d’un recorregut de 4 quilòmetres i unes 2 hores pel cap Ras de Llançà (11 h), mentre que a la tarda el protagonisme viatjarà cap a Vilanova de la Muga (16.30 h), amb un trajecte al costat del curs d’aigua. Diumenge, finalment, es realitzarà una ruta circular pels nuclis del Baix Fluvià (9 h, amb un camà de 16 quilòmetres i unes 4 hores de durada) i una altra activitat que s’endinsarà als boscos de les Salines (9 h, amb 6,8 quilòmetres de trajecte i també unes 4 hores de durada). En definitiva, el programa manté la vinculació de la prà ctica del senderisme amb espais de mar, i es du a terme en el punt on es troben la Mediterrà nia i la serralada dels Pirineus, amb l’objectiu precisament de posar en evidència aquesta relació.
Les inscripcions i els detalls de totes les activitats es troben al web www.empordaseawalking.cat i tenen un preu que va dels 10 als 15 euros.
PATRIMONI I GASTRONOMIA. Un altre aspecte fonamental d’aquesta edició és la vinculació amb el patrimoni cultural, que s’assoleix incorporant a les visites diferents elements: des de dòlmens representatius de la cultura megalÃtica fins a esglésies romà niques amb absis pintats o búnquers creats per a la defensa de la costa durant la Guerra Civil.
A més, l’Alt Empordà Sea Walking d’aquest any també incorpora una dimensió més sensitiva, ja que a cada sortida s’oferirà un tast de productes locals, de quilòmetre zero, amb l’objectiu de poder arrodonir la bellesa dels espais i el coneixement expert de natura i patrimoni cultural amb el gust que ofereix el propi territori i els aliments que se’n deriven.
Leave a Reply