La sardana com a vincle transfronterer

0
367

Durant tot el cap de setmana hi haurĂ  activitats relacionades amb el mĂłn sardanĂ­stic a la capital empordanesa


La capital empordanesa viurà un cap de setmana intens relacionat amb la sardana. La ciutat acollirà la part central dels actes de la celebració Figueres Capital de la Sardana 2017 amb tres activitats diferents. El consistori juntament amb la Generalitat de Catalunya, la Confederació Sardanista de Catalunya i el Foment de la Sardana Pep Ventura organitzen la desena Trobada de Colles Sardanistes d’equipaments cívics, el 56ù Aplec de la Sardana i el Concert de l’Aplec.

TROBADA SARDANÍSTICA. MĂ©s de 550 persones ja estan inscrites a la Trobada de Colles Sardanistes d’equipaments cĂ­vics de Catalunya que es farĂ  a Figueres dissabte, 20 de maig, a la Rambla. Hi haurĂ  representaciĂł mĂ©s d’una vintena de colles d’arreu de Catalunya com ara el Casal de la Gent de Figueres, el Casal CĂ­vic Barcelona, el Casal CĂ­vic de Lleida, el Casal CĂ­vic de Berga, el Casal CĂ­vic de Cardona, el Casal de Gent Gran l’Hospitalet—ProgrĂ©s.

56È APLEC DE LA SARDANA. La Rambla de Figueres serà l’escenari de l’aplec, que l’any passat va tornar a formar part de l’Agrupació d’Aplecs de les Comques Gironines. Serà diumenge, 21 de maig, a les 10.30 h i a les 16.30 h amb la Cobla Montgrins, la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i la Cobla Bisbal Jove.

Pel que fa les activitats que es duran a terme a la tarda, el gegant Pep Ventura farĂ  el seu ball, En Pep de la Tenora, amb la mĂșsica de l’empordanĂšs IvĂł JordĂ  i de les tres cobles, sota la direcciĂł de MartĂ­ CamĂłs.

D’altra banda, les dues sardanes que s’interpretaran conjuntament amb les tres formacions sardanístiques són del compositor Pep Ventura.

CONCERT DE L’APLEC. Aquesta cita musical, que es va recuperar l’any passat, es farĂ  la vigĂ­lia del 56Ăš Aplec de la Sardana, Ă©s a dir, aquest dissabte, 20 de maig, a les 21h a la sala de La Cate. Enguany l’encarregada serĂ  la Cobla Ciutat de Girona. A la segona part del concert s’interpretaran tres peces inĂšdites del compositor figuerenc AbdĂł Mundi, ja que tambĂ© se celebra el bicentenari del seu naixement. L’entrada al concert Ă©s gratuĂŻta.

FIGUERES DÓNA SUPORT A PERPINYÀ. La setmana passada, la ciutat francesa de Perpinyà va presentar la seva candidatura com a Capital de la Sardana 2019. L’acte va comptar amb la presùncia de representants de l’Ajuntament de Figueres i del Foment de la Sardana Pep Ventura. La presentació va servir per mostrar el suport figuerenc a la candidatura de Perpinyà com a Capital de la Sardana 2019 i per presentar a la Catalunya del Nord el programa de Figueres Capital de la Sardana 2017 i del bicentenari del naixement de Pep Ventura.

El regidor de Cultura Popular, Quim Felip, va explicar els objectius i l’experiĂšncia dels sis primers mesos com a capitalitat. El regidor tambĂ© va manifestar el suport “inequĂ­voc” a la candidatura francesa. Felip per cloure va destacar que “per a Figueres Ă©s una gran oportunitat continuar la col·laboraciĂł entre els sectors sardanistes de cada banda del Pirineu a travĂ©s de la sardana, la mĂșsica tradicional i la cultura popular”.

D’altra banda, la presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura, Montserrat MaunĂ©, va explicar en quĂš consistia la capitalitat de la sardana i va valorar la trentena d’actes que s’han celebrat fins ara a Figueres.

SARDANA TRANSFRONTERA. A banda de la presentaciĂł de la candidatura de PerpinyĂ  ,la presentaciĂł va servir per mostrar l’objectiu d’atreure cap a l’EmpordĂ  mĂ©s visitants de la Catalunya del Nord, com tambĂ© d’establir lligams entre sardanistes de les dues bandes de la frontera.

La tenora d’en Pep Ventura, a la ciutat

El Museu de l’EmpordĂ  de Figueres amb motiu de la celebraciĂł de la Capital de la Sardana 2017, que tĂ© per objectiu principal ampliar la difusiĂł, el conreu i el prestigi social de la sardana, incrementar la seva cohesiĂł en l’àmbit cultural dels territoris al nord i sud de Catalunya i Andorra, ofereix en exclusiva la tenora d’en Pep Ventura.

Aquesta peça tan preuada es podrĂ  veure fins a finals de setembre, abans no retorni al seu lloc habitual, el Museu de la MĂșsica de Barcelona.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz