La sardana com a vincle transfronterer

0
1407

Durant tot el cap de setmana hi haurà activitats relacionades amb el món sardanístic a la capital empordanesa


La capital empordanesa viurà un cap de setmana intens relacionat amb la sardana. La ciutat acollirà la part central dels actes de la celebració Figueres Capital de la Sardana 2017 amb tres activitats diferents. El consistori juntament amb la Generalitat de Catalunya, la Confederació Sardanista de Catalunya i el Foment de la Sardana Pep Ventura organitzen la desena Trobada de Colles Sardanistes d’equipaments cívics, el 56è Aplec de la Sardana i el Concert de l’Aplec.

TROBADA SARDANÍSTICA. Més de 550 persones ja estan inscrites a la Trobada de Colles Sardanistes d’equipaments cívics de Catalunya que es farà a Figueres dissabte, 20 de maig, a la Rambla. Hi haurà representació més d’una vintena de colles d’arreu de Catalunya com ara el Casal de la Gent de Figueres, el Casal Cívic Barcelona, el Casal Cívic de Lleida, el Casal Cívic de Berga, el Casal Cívic de Cardona, el Casal de Gent Gran l’Hospitalet—Progrés.

56È APLEC DE LA SARDANA. La Rambla de Figueres serà l’escenari de l’aplec, que l’any passat va tornar a formar part de l’Agrupació d’Aplecs de les Comques Gironines. Serà diumenge, 21 de maig, a les 10.30 h i a les 16.30 h amb la Cobla Montgrins, la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i la Cobla Bisbal Jove.

Pel que fa les activitats que es duran a terme a la tarda, el gegant Pep Ventura farà el seu ball, En Pep de la Tenora, amb la música de l’empordanès Ivó Jordà i de les tres cobles, sota la direcció de Martí Camós.

D’altra banda, les dues sardanes que s’interpretaran conjuntament amb les tres formacions sardanístiques són del compositor Pep Ventura.

CONCERT DE L’APLEC. Aquesta cita musical, que es va recuperar l’any passat, es farà la vigília del 56è Aplec de la Sardana, és a dir, aquest dissabte, 20 de maig, a les 21h a la sala de La Cate. Enguany l’encarregada serà la Cobla Ciutat de Girona. A la segona part del concert s’interpretaran tres peces inèdites del compositor figuerenc Abdó Mundi, ja que també se celebra el bicentenari del seu naixement. L’entrada al concert és gratuïta.

FIGUERES DÓNA SUPORT A PERPINYÀ. La setmana passada, la ciutat francesa de Perpinyà va presentar la seva candidatura com a Capital de la Sardana 2019. L’acte va comptar amb la presència de representants de l’Ajuntament de Figueres i del Foment de la Sardana Pep Ventura. La presentació va servir per mostrar el suport figuerenc a la candidatura de Perpinyà com a Capital de la Sardana 2019 i per presentar a la Catalunya del Nord el programa de Figueres Capital de la Sardana 2017 i del bicentenari del naixement de Pep Ventura.

El regidor de Cultura Popular, Quim Felip, va explicar els objectius i l’experiència dels sis primers mesos com a capitalitat. El regidor també va manifestar el suport “inequívoc” a la candidatura francesa. Felip per cloure va destacar que “per a Figueres és una gran oportunitat continuar la col·laboració entre els sectors sardanistes de cada banda del Pirineu a través de la sardana, la música tradicional i la cultura popular”.

D’altra banda, la presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura, Montserrat Mauné, va explicar en què consistia la capitalitat de la sardana i va valorar la trentena d’actes que s’han celebrat fins ara a Figueres.

SARDANA TRANSFRONTERA. A banda de la presentació de la candidatura de Perpinyà ,la presentació va servir per mostrar l’objectiu d’atreure cap a l’Empordà més visitants de la Catalunya del Nord, com també d’establir lligams entre sardanistes de les dues bandes de la frontera.

La tenora d’en Pep Ventura, a la ciutat

El Museu de l’Empordà de Figueres amb motiu de la celebració de la Capital de la Sardana 2017, que té per objectiu principal ampliar la difusió, el conreu i el prestigi social de la sardana, incrementar la seva cohesió en l’àmbit cultural dels territoris al nord i sud de Catalunya i Andorra, ofereix en exclusiva la tenora d’en Pep Ventura.

Aquesta peça tan preuada es podrà veure fins a finals de setembre, abans no retorni al seu lloc habitual, el Museu de la Música de Barcelona.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li