La ruta dels dotze castells de Llers

0
1096

Una de les novetats relacionades amb el poble de Llers és que està treballant per adherir-se a la xarxa Itinerànnia amb la ruta dels castells


Itinerànnia és una xarxa de senders que té més de 2.500 km entre les comarques de l’Alt Empordà, el Ripollès i la Garrotxa. I d’aquí a poc inclourà la Ruta per descobrir els 12 castells del terme antic de Llers. Però anem a pams. Al municipi de Llers s’hi conserva el que va ser el castell més important de la zona, i a continuació detallarem la seva història i també el seu llegat.

EL CASTELL DE LLERS. Està situat a la part alta de la vila i actualment en queden les restes. Està format per una torre mestra, de forma cilíndrica, de gran diàmetre i de murs molt gruixuts, envoltada per una muralla de planta trapezial. Segons la història, les seves parets evidencien que va ser una construcció altmedieval. I de fet, s’han trobat evidències documentals que detallen que l’any 1276 el vescomte Rocabertí feia obres de restauració en aquest castell. Un dels fets destacables de la fortalesa va ser la seva resistència. Expliquen que, ressenyada per Desclot a la seva Crònica, des del castell de Llers es va oferir davant les tropes de Felip III l’Ardit durant la Croada contra Catalunya, el 1285. I en aquesta fortalesa un cardenal, llegat del Papa, va coronar Carles de Valois rei de Catalunya i Aragó. Al cap del temps, un cop recuperat el castell, segons Gregori Pallisser, el rei Pere el Gran es va fer també investir en el mateix lloc.

LES GUERRES. El castell de Llers va patir diferents destrosses durant les guerres dels segles XVII i XVIII, i va tenir un paper molt destacat com a fortificació durant la primera guerra carlina.

EL CASTELL AVUI. Cal saber que en l’actualitat s’hi fan visites guiades i també acull concerts i activitats diverses, sobretot durant els mesos d’estiu.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li