La Ruta del Colesterol guanya seguretat amb el sistema d’estacada del segle XVIII

0
1612

El perímetre del Castell està tallat en un tram per les obres i no se sap si la variant habilitada serà provisional o definitiva


 

Fa mesos que els vianants o usuaris de l’anomenada Ruta del Colesterol han de modificar lleugerament el seu recorregut pel perímetre del castell de Sant Ferran. El motiu són les obres que s’han fet en un tram de 200 metres al voltant de la fortalesa, concretament a l’inici de la ruta per la banda de Serra Floreta. Aquests treballs, finançats amb fons del Consorci del Castell de Sant Ferran, tenen un doble objectiu: donar seguretat a les persones i acabar el tancament de la fortalesa.

El director del Consorci, Jesús Heras, explica que «l’actuació es fa a la part superior del camí cobert de la fortalesa». Heras detalla que en el tram dels treballs hi havia el perill que les persones caiguessin per una banda o per l’altra, i a més dels motius de seguretat s’ha aprofitat per acabar el tancament de la fortificació «no amb una simple tanca, sinó amb un element didàctic per poder entendre millor la fortalesa». El sistema és el de l’estacada, que al segle XVIII consistia a col·locar les estaques separades entre si perquè els defensors poguessin treure l’arma de foc, tenir-la en un punt de suport i que les mateixes estaques de fusta els protegissin dels possibles impactes dels atacants. Aquest sistema era la primera defensa de la fortalesa.

Per tirar endavant l’actuació ha calgut l’autorització de Patrimoni, ja que el castell de Sant Ferran és Bé d’Interès Cultural. També es necessitava el permís de l’Ajuntament de Figueres per poder tallar el camí i habilitar una variant. Ara la pregunta és si es tornarà a establir el camí d’abans de les obres però això no acaba d’estar clar. El director del Consorci diu que l’Ajuntament ha d’autoritzar la reobertura però els problemes de seguretat que s’han solucionat d’una banda _la del fossar_ no estan resolts per l’altra, la que toca a Serra Floreta. Cal ara el vistiplau de l’Ajuntament per reobrir el camí o si no s’haurà de mantenir la variant que hi ha ara. Heras, però, diu que ara «la bona notícia és que els pressupostos de l’Ajuntament del 2018 incorporen una partida per rehabilitar el camí del Castell i, potser es podrà recuperar la ruta inicial». De moment, però, s’ha acabat la primera fase de l’obra i ara, segons la direcció del Consorci, caldrà dotar de pressupost la segona fase. Consistirà a adequar la plaça d’Armes, és a dir, l’espai que s’eixampla en els camins coberts per l’autodefensa.

Com a responsable del Consorci del Castell de Sant Ferran, el director demana fer el possible per millorar la imatge de la fortalesa figuerenca. Diu: «És el monument més gran de Catalunya i és, fins i tot, més gran que l’Estat del Vaticà». Amb tot, Heras confia en la partida municipal que els pressupostos del 2018 destinen a l’arranjament de l’entorn del Castell. Fa uns mesos, a l’octubre, es va aprovar una moció del PP que demanava l’adequació de la zona. Es va proposar adequar l’espai de l’aparcament, posar retolació a l’entorn, renovar els aparells de gimnàstica de la pujada al Castell i, sobretot, millorar la Ruta del Colesterol. En aquest sentit, es parlava d’instal·lar bancs, fer el recorregut més segur i crear miradors.

EL CONSORCI. El castell de Sant Ferran és propietat del Ministeri de Defensa, que cedeix les instal·lacions al Consorci per un període de 50 anys. Això es recull en el conveni signat el 2003, any de creació de l’ens. L’objectiu d’aquesta entitat pública sense ànim de lucre és el de promoure la cooperació econòmica, tècnica i administrativa entre els seus integrants: el Ministeri de Defensa, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Figueres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li