La restauració natural de les dunes de Sant Pere hi va mitigar els efectes del temporal

0
1285

Diverses entitats públiques i privades han aplicat solucions naturals per recuperar l’ecosistema de les platges


Recuperar l’estat original d’un ecosistema dunar, el de Sant Pere Pescador, que –tot i estar entre els més importants del litoral gironí– s’ha anat degradant a conseqüència del canvi climàtic. Amb aquest objectiu, diverses entitats públiques i privades s’han unit per impulsar un projecte de restauració i recuperació d’aquesta barrera natural tan sensible a factors com l’augment del nivell del mar, el vent, la pressió atmosfèrica o la direcció de l’onatge.

El projecte ha estat finançat per la Generalitat i la Diputació de Girona en el marc del Programa Infraestructura Verda. Els treballs han consistit principalment a aplicar les anomenades «mesures toves», unes solucions basades en la mateixa natura. I el director dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat, Pere Saló, considera que ha de ser «el model a seguir».

Dijous se’n va fer la presentació oficial, i ja se’n van poder valorar els primers resultats. Els representants dels organismes implicats van destacar que, gràcies a les actuacions de protecció, les dunes han pogut resistir els efectes del temporal Gloria.

LA SORRA, ESCASSA I PREUADA. Per garantir la protecció de l’ecosistema, s’han instal·lat trampes de captació de sorres, unes estructures fetes de pantalles de canya i fustes col·locades a contravent. Segons el director del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, Sergi Romero, «la sorra és com or», i costa molt d’aconseguir perquè prové dels sediments. «No l’hem de perdre i hem de mirar fixar-la amb vegetació i dunes», va explicar Romero, tot recordant que les neteges de platges han de ser eficients. «Si no es fan bé, també es pot perdre sorra», va recordar.

Una altra de les accions que s’han portat a terme ha estat el control dels accessos a la platja. D’aquesta manera se n’ha pogut gestionar l’ús públic i la degradació que s’ocasiona al medi natural. Les estructures dunars recentment regenerades o conservades han exercit de mur de protecció i han esquivat els efectes de la borrasca sense necessitat d’una forta intervenció humana. Unes solucions que han comportat, a la vegada, un estalvi econòmic enfront d’altres de més dures, com per exemple la construcció de dics.

Tal com va apuntar la diputada delegada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Anna Barnadas, «aquí tenim la demostració que reproduir els models de la natura és l’única manera que tenim d’enfrontar-nos al repte del canvi climàtic». A més, d’ençà que s’han muntat les estructures (fa aproximadament uns tres mesos), s’ha observat una colonització vegetal en les dunes recentment formades.

RECUPERANT LA NORMALITAT. Malgrat que el temporal no va malmetre les dunes, s’hauran de fer treballs de neteja i reparar algunes de les trampes malmeses. En aquestes actuacions, el Parc Naturals dels Aiguamolls hi ha invertit 3.000 euros, més el temps de feina de la seva brigada. En aquestes actuacions de normalització també hi participarà “la Caixa”, que té previst atorgar-hi una aportació especial de 15.000 euros.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li