La reforma i el projecte del centre museístic Walter Benjamin de Portbou estarà pel 2010

0
560

El projecte d’obres i el museístic que han de convertir l’antic ajuntament de Portbou en el centre Walter Benjamin de la Memòria estaran enllestits l’any que ve. Segons el calendari, el projecte ha d’estar ‘del tot consolidat i en marxa’ el 2010, coincidint amb el setantè aniversari de la seva mort. El projecte servirà per convertir Portbou en un centre de referència en la reflexió i els estudis sobre el filòsof alemany que va morir a la població quan fugia dels nazis. També vol ser un punt d’acolliment pels estudiosos que busquin aprofundir en el coneixement dels itineraris de la retirada de la Guerra Civil, quan es calcula que van passar per la frontera de Portbou 400.000 persones.

L’alcalde de Portbou, Antoni Vega, ha explicat que estan esperant rebre una subvenció del fons Feder per poder tirar endavant la reforma i una altra del Memorial Democràtic que servirà per concretar el projecte museístic i l’organització de l’espai. En total, el projecte de transformació de l’antic ajuntament costarà més de 500.000 euros tenint en compte que ja han començat i estan a punt d’acabar les obres per restaurar la teulada de l’edifici.

Segons la previsió de Vega, l’any vinent tindran els projectes ‘consolidats’ sobre la taula i podran tirar endavant les obres amb l’objectiu de construir el centre Walter Benjamin de Memòria com a espai per estudiar la figura de Benjamin, la retirada a finals de la Guerra Civil i història contemporània en general. Al mateix espai també hi haurà un espai d’acolliment per a estudiosos que vulguin utilitzar Portbou com a centre d’estudis o els que estiguin perseguits als seus països i vulguin continuar els anàlisis a la població.

Si les previsions no fallen, tindran els projectes a punt justament l’any que es commemorarà el 70è aniversari de la mort de Walter Benjamin a Portbou, on va arribar en un estat de salut delicat mentre fugia del nazisme. A més, aprofitant l’efemèride, preveuen crear uns premis Walter Benjamin que promouran els estudis relacionats amb la història i la memòria del segle XX. Benjamin va ser un personatge ‘polièdric’ i compaginava la filosofia amb la literatura, la traducció i el pensament. És un dels exponents més destacats de l’Escola de Frankfurt. Aquest alemany, d’origen jueu, va escriure la major part de la seva obra des de l’exili fugint de les tropes nazis.

Un any abans, pel 69è aniversari de la seva mort, l’ajuntament i el Memorial Democràtic han preparat un seguit d’activitats per retre-li homenatge. Hi haurà una exposició entre 19 i el 27 de setembre amb imatges de diferents espais de deportació nazi fetes pel fotògraf austríac Hans Fleischner. També hi haurà xerrades entre les quals destaca la de l’historiador italià Enzo Traverso, especialista en filosofia judeo-alemanya, nazisme, antisemitisme i les dues guerres mundials.

Una de les activitats més dures és la de fer el recorregut entre Banyuls i Portbou que Benjamin va fer a peu buscant arribar a Portbou, on esperava trobar pau i tranquil·litat. Són cinc quilòmetres a peu en pujada que Benjamin va fer ‘patint molt’ perquè estava delicat de salut. A Portbou hi va morir i, tot i que oficialment va ser un suïcidi, no estan clars els detalls del final de Walter Benjamin.

El director general del Memorial Democràctic, Miquel Caminal, ha explicat que els actes i la creació del premi l’any que ve han de servir per reivindicar la figura de Walter Benjamin no només com a pensador sinó també com a ciutadà que va arribar a Portbou fugint del nazisme per topar-hi amb ‘un nazisme més’, la dictadura de Franco.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li