La recuperació econòmica a escala local

0
1680

Fa uns quants dies vaig descobrir l’aplicació que el Banc de Sabadell havia llançat per copsar com s’estava produint la recuperació econòmica en l’àmbit local i regional.

El programa «Pulso» de l’esmentat banc no és res més que una eina de big data que agrega les dades recollides per les seves terminals de pagament (datàfons) esteses per multitud de negocis i empreses que treballen de cara al públic.

Aquestes dades s’ordenen en funció de diverses variables: ciutat, sector de l’empresa (alimentació, estètica, roba, etc.), però sobretot es comparen amb quina era la situació fa un any.

Així podem veure quin nivell de recuperació econòmica hi ha respecte a fa un any, percentatge de transaccions amb targetes estrangeres respecte a fa un any o el tiquet mitjà de compra i la comparativa amb el de fa un any.

Hem de tenir en compte que no podem arribar a cap afirmació concloent amb aquestes dades, ja que només són una fotografia parcial basada en els datàfons d’una entitat bancària. Però poden servir per veure quina és l’evolució en l’àmbit local.

Segons les dades, al conjunt de les comarques gironines, la recuperació econòmica es troba al 50% respecte a fa un any, el consum de les targetes estrangeres és només un 10% del de fa un any i la despesa mitjana per compra és de 36 euros respecte als 45 de fa un any; una baixada d’un 19%. A Girona la recuperació és més lenta que en altres demarcacions.

Si analitzem les dades per municipis, la gran sorpresa és Figueres. Segons les dades del Banc de Sabadell, Figueres actualment ja ha recuperat el 75% de la seva activitat comercial, una xifra important però menor que a la d’altres ciutats com Banyoles o Olot, que gairebé ja han recuperat l’activitat de fa un any. La diferència és l’impacte del consumidor francès en l’economia figuerenca respecte a les altres dues ciutats amb un consumidor plenament local.

En primer lloc, Figueres sorprèn perquè lidera la demarcació en despesa mitjana per tiquet amb 47 euros, un 2% menys del de fa un any. Molt lluny dels 36 de la província de Girona, dels 37 de Girona ciutat, els 42 d’Olot o els 32 de Lloret.

La segona sorpresa és que cada dia a Figueres es va recuperant el consum estranger i ja se situa al 42% del que tenia respecte a fa un any; molt per sobre del 19% de Girona ciutat, el 10% a escala provincial, el 5% de Lloret, el 9% de Castelló d’Empúries, el 7% de Roses o el 14% de la Jonquera.

I finalment, la recuperació a la ciutat creix dia rere dia a diferència de la resta dels municipis de la comarca, molt afectats per la manca d’estrangers. Així, si a la capital la recuperació es troba al 75%, a les principals ciutats costaneres de la comarca (Roses, Castelló d’Empúries i l’Escala) la recuperació és encara molt lenta i el proper estiu ha de marcar un abans i un després. De mitjana, a principis de juny, se situen entorn del 30% d’activitat econòmica respecte a fa un any. Una autèntica bomba de rellotgeria si no es desactiva en els propers mesos.

Hi ha dos factors que seran crucials en els pròxims dies per revertir la situació: l’obertura de la frontera i la mobilitat intraprovincial que concedeix l’entrada a la fase 3. No tinc cap dubte que els francesos i els barcelonins tornaran a l’Empordà tan bon punt puguin fer-ho, i sembla que el retorn està molt a prop.

Mentrestant, sembla que a Figueres la recuperació en forma de V es va consolidant, encara que és difícil extreure gaires conclusions d’una mostra tan petita.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li