La reconciliació total amb Monturiol

0
815

Figueres buscarà una fórmula per honorar l’il·lustre inventor que va retornar a l’Ajuntament el títol de Fill Predilecte


En l’edició anterior d’aquest setmanari es publicava una efemèride sobre l’il·lustre figuerenc, Narcís Monturiol, l’inventor del submarí. De la mà de Josep M. Bernils coneixíem els detalls, ara fa 50 anys, del retorn de les despulles de Monturiol a Figueres. Doncs bé, el mateix Bernils (Junts per Figueres) va defensar en el ple municipal de la setmana passada buscar una fórmula per reparar un possible «malentès» entre l’Ajuntament i l’inventor. Aquell episodi hauria estat el motiu pel qual, el 1863, el pare de l’Ictineu retornés a la ciutat el títol de Fill Predilecte.

Ara Figueres vol reconciliar-se del tot amb un dels seus fills il·lustres. En aquest sentit, s’ha aprovat per unanimitat demanar a la comissió del nomenclàtor una fórmula per honorar Monturiol, respectant —això sí— la voluntat expressada per l’inventor quan va retornar el títol concedit. La moció proposa l’obertura de consultes amb estudiosos sobre la figura de l’enginyer per trobar la distinció honorífica més adequada. Tot plegat haurà de comptar amb el consens i beneplàcit dels familiars i descendents de l’inventor figuerenc.

Narcís Monturiol i Estarriol, va néixer a Figueres el 1819 i va morir a Barcelona el 1885. La seva trajectòria i les aportacions científiques van ser significatives i no prou valorades fins després de la seva mort. Sobre el malentès amb Figueres, aquest hauria estat per una recol·lecta per fer realitat l’Ictineu II, però sembla que l’Ajuntament li va impedir.

Sigui com sigui, la figura d’aquest geni està reconeguda en el món científic i a Figueres s’ha intentat honorar-lo sempre que ha estat possible. Narcís Monturiol té un monument a la part baixa de la Rambla, un carrer amb el seu nom -també anomenat el carrer dels genis- i el 2019 es van celebrar moltes activitats en motiu del bicentenari del seu naixement. L’altra acció clau va ser la de fa 50 anys amb el retorn a Figueres de les seves restes.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li