La quarta edició del Foto InCadaqués aguanta i tanca amb un balanç positiu

0
537

Valmont Achalme, director del festival, es mostra satisfet per la resposta del públic en l’edició «més complicada»


 

Dos dies abans de l’inici de la quarta edició del festival internacional de fotografia InCadaqués, es va decretar el tancament de bars i restaurants. La situació no pintava bé, però tot i això l’organització va decidir continuar endavant amb el certamen, que va cloure el passat diumenge.

Tot i les dificultats a què s’ha hagut d’enfrontar el festival, abans de la celebració, i mentre es duia a terme, l’organització es mostrava satisfeta, ja que «malgrat la situació actual, hem pogut realitzar aquesta quarta edició, i ens fa molt feliços. A la gent li ha agradat molt», ha explicat el director de l’internacional de fotografia InCadaqués, Valmont Achalme, al nostre mitjà.

El Foto InCadaqués ha organitzat, del 15 al 25 d’octubre, 25 exposicions de 35 autors, repartides en 20 galeries d’art i espais icònics del municipi, així com dues exposicions subaquàtiques a la badia de Cadaqués. Tot i el context, «ha vingut força gent de fora a veure les mostres, això sí, molta menys de la que havíem previst inicialment», comenta Achalme.

UN FESTIVAL ON TOT ESTÀ EN VENDA. Una de les característiques singulars d’aquest festival és, sens dubte, la possibilitat de comprar qualsevol imatge que està exposada. Aquest any els preus de les imatges es movien dins d’una forquilla compresa entre els 350 i els 7.000 euros, i tot que «no hi ha hagut el volum de vendes d’any anterior, sí que s’han produït algunes vendes». Un fet molt positiu pel festival, ja que rep un tant per cent del percentatge, però sobretot pels artistes, ja que a part de veure promocionada la seva obra els ha permès «assegurar un petit ingrés en aquests temps tan difícils pels artistes» ha clarificat Alchame. De fet, hi ha una bona part del públic que repeteix edició rere edició, esperant l’oportunitat per ampliar la seva col·lecció fotogràfica. «Nosaltres fem un primer filtre buscant obres que siguin atractives, vendibles i de fotògrafs seriosos». És, per tant, una manera d’aconseguir art, al mateix temps que es dona suport al festival i a l’artista.

CONTRA VENT I MAREA. «Hem hagut de torejar la situació. Dos dies abans del festival, es va decretar el tancament de la restauració. Tres de les exposicions eren en bars i restaurants», comenta Achalme. En un període inferior a 48 hores van haver de trobar dos espais alternatius que permetessin l’exposició per aquests fotògrafs.

Una altra problemàtica derivada d’aquest tancament van ser les cancel·lacions de viatges. Tot i això, els hotels sí que han pogut acollir gent però l’organització ha hagut de fer un «esforç extra» per poder oferir-los alguna cosa de menjar. També ha estat complicat assegurar la presència dels ponents, on s’han «buscat solucions per fer-los l’estança al més agradable possible», explica el director del festival.

Per acabar-ho d’adobar, el darrer del dia del certamen es va anunciar el toc de queda nocturn a tot Catalunya. Això va comportar que algunes de les exposicions s’haguessin de començar a desmuntar abans, per poder complir amb totes les mesures legislatives que entraven en vigor al cap de poques hores.

PROPERA EDICIÓ. «Aquest any no ha estat fàcil, però si ho hem pogut fer en aquesta edició tan complicada l’any que ve hi serem», comenta positiu Alchame. «La nostra intenció és estar aquí més temps. Vull agrair el fet d’haver comptat amb les subvencions de la Generalitat, de la Diputació i de l’Ajuntament en aquests moments difícils. Sense ells seria inviable».

Una relació de simbiosi que sens dubte funciona i serveix, d’altra banda, per incentivar i revitalitzar Cadaqués en una època de poc turisme. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li