La policia troba plànols de l’Escala, Sant Pere i Empuriabrava als etarres detinguts

0
612

Els quatre suposats membres d’ETA detinguts aquest dissabte al País Basc després de la caiguda del suposat cap de l’aparell militar d’ETA al sud de Perpinyà, Juran Martitegui, disposaven d’un plànol de la demarcació de Girona amb un cercle sobre les localitats de l’Escala, Sant Pere Pescador i Empuriabrava, segons el jutge Garzón. El Ministeri de l’Interior diu que de la documentació intervinguda a França i al País Basc se’n desprèn que estaven a punt de cometre un atemptat que hauria estat avortat per l’operació policial. A l’agenda de Martitegi hi apareixia el lliurament d’una furgoneta amb material explosiu.

Així consta a la interlocutòria que el jutge Baltasar Garzón ha fet pública aquest dijous el jutge de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón on ordena presó incondicional per a Igor García Ochoa i Asier Ortiz de Guinea, detinguts a Vitòria, Sergio Bravo Sáez, detingut a Bilbao, i Gorka Iriarte, detingut a Renteria. Tots quatre van ser arrestats després de la caiguda del número ú de l’aparell militar d’ETA a la Catalunya Nord.

Segons Garzón, en el registre que la policia va fer al domicili que el suposat membre d’ETA Alexander Uriarte compartia amb Sergio Bravo i Jonathan Guerra, els agents van trobar un plànol de la demarcació de Girona i el sud de França amb un cercle sobre les localitats de l’Escala, Sant Pere Pescador i Empuriabrava.

A més, entre la documentació intervinguda al suposat número ú de l’aparell militar d’ETA, Juren Martitegi, s’hi va trobar un calendari artesanal fel període del 13 d’abril al 31 de maig del 2009 on apareix el nom ‘Aithur’, que segons Garzón seria el grup o comando liderat per Alexander Uriarte i integrat per Sergio Bravo, Gorka Iriarte, Igor García i Asier Ortiz.

En aquest calendari, segons la interlocutòria de Garzón, hi apareixen cites per al mes de maig i ‘un possible lliurament d’una furgoneta amb material explosiu’ per ‘complir els designis als que feia referència l’organització terrorista en el seu últim comunicat’.

Garzón apunta que de les investigacions policials i a manca dels anàlisis tècnics de la documentació intervinguda a França i l’Estat se’n desprèn que preveien cometre un atemptat de manera ‘imminent’ i que l’operació policial ho hauria impedit.

Segons la interlocutòria del jutge, el 18 d’abril del 2009 Alexander Uriarte es va desplaçar des de Vitòria fins a la localitat nord-catalana de Montoriol, al sud de Perpinyà, tot ‘adoptant mesures de seguretat cada cop més severes a mesura que s’acostava al seu objectiu’.

Els cossos de la lluita antiterrorista li seguien la pista i estaven convençuts que estava a punt de reunir-se amb responsables d’ETA. Per aquest motiu el van detenir juntament amb les dues persones amb qui s’havia citat, Jurdan Martitegi, que segons Garzón és ‘responsable militar’ d’ETA, i Gorka Azpitarte Rejado.

Martitegi portava una pistola Smith & Wesson de 9 milímetres, DNI falsos, documents sobre la fabricació d’artefactes explosius. Gorka Azpitarte també portava una pistola PA Firestar i DNI falsos. Van assistir a la cita amb un cotxe amb plaques falses on hi havia un revòlver cobert de cinta adhesiva, dos artefactes explosius i material informàtic, entre d’altres.

Segons Garzón, Uriarte hauria anat a rebre instruccions del cap de l’aparell militar d’ETA. Compartia un pis a Vitòria amb els quatre suposats membres del seu comando. Al pis, a més del plànol de la demarcació de Girona, hi havia documentació de rutes de muntanya de la zona d’Urkiola, un post-it amb les senyes ‘Mont Blanc –Asier’, dos post-it més amb referències a un refugi de muntanya a Chamonix per a tres persones, i bitllets de tren d’Hendaya a París.

A la casa familiar d’Uriarte també es va trobar un mapa de França amb els departaments rodejats amb un cercle que es referien a possibles llocs de cites amb membres d’ETA.

Interior també té constància de la presència de quatre membres del suposat comando a Andorra al 2007. Segons la interlocutòria del jutge Garzón, el 31 d’octubre d’aquest any Asier Ortiz havia viatjat al país dels Pirineus amb Sergio Bravo, Igor García i Àlex Uriarte, i s’hi van quedar quatre dies.

En la seva interlocutòria Garzón apunta que els fets podrien ser constitutius d’un delicte d’integració a ETA i decreta presó incondicional per a Sergio Bravo, Gorka Iriarte, Igor García, i Asier Ortiz. A més, apunta que l’anàlisi de la documentació intervinguda podrien agreujar encara més la responsabilitat penal dels detinguts. També orgena que es lliuri una ordre de detenció europea a les autoritats franceses perquè lliurin a l’Estat Alexander Uriarte, detingut amb Martitegi.

 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li