La policia deté cada any un miler de persones a la frontera de la Jonquera

0
936

La policia estatal deté cada any 1.000 persones als diferents controls fronterers de la Jonquera, un 60% de les quals estan requerides per la Justícia. Així ho ha anunciat el nou comissari de fronteres terrestres del cos a les comarques gironines, Ramón Gómez, que aquest divendres ha pres possessió del seu càrrec. Entre els objectius prioritaris que s’ha marcat el nou comissari hi ha la lluita contra la immigració il·legal. Per la seva banda, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, ha anunciat que aquest 2009 es reforçaran els efectius del cos als punts fronterers i a l’aeroport de Girona-Costa Brava.

El nou comissari de fronteres terrestres de la demarcació ha pres possessió del seu càrrec a la comissaria de la Jonquera. Des d’aquí, serà el responsable de controlar els quatre passos fronterers que hi ha a la demarcació: la Jonquera, el Pertús, Camprodon i Puigcerdà. El nou comissari s’ha marcat com a un dels seus objectius prioritaris la lluita contra la immigració il•legal i la cooperació transfronterera en matèria de terrorisme i crim organitzat. ‘La meva idea és continuar amb el treball extraordinari que s’està fent en matèria de devolucions i de cooperació’, ha ressaltat Ramón Gómez.

Per exemplificar-ho, el nou comissari ha donat xifres: cada any es fan 1.000 detencions de persones –la majoria romanesos- als diferents controls fronterers de la Jonquera. I d’aquestes detencions, un 60% són requeriments fets per la Justícia, la majoria per delictes menors, com ara robatoris. Això suposa que, de mitjana, els agents estatals fan unes 80 detencions al mes.

Precisament, el delegat del govern espanyol, que ha estat present a la presa de possessió, ha ressaltat que ‘avui dia, el problema dels punts fronterers és les actuacions que es porten a terme perquè hi ha persones reclamades’. Tant Joan Rangel com el subdelegat, Francesc Francisco-Busquets, també han fet referència a les xifres de retorn d’immigrants. Unes dades que han baixat en picat d’ençà de la incorporació de Romania i Bulgària a la Unió Europea. ‘Si abans la mitjana era que es fessin entre 4.000 i 5.000 retorns al mes, ara la xifra arriba als 500 i són de diferents nacionalitats’, ha ressaltat Francisco-Busquets.

Sobre els retorns d’immigrants, Joan Rangel també ha desmentit que no és cert que no rebin suficient assistència legal, com va denunciar el Col•legi d’Advocats de Girona. ‘Jo crec que això es donava més en el passat que no pas en el present, tant per la problemàtica –que ara no es dóna- com perquè aquests extrems ja estan aclarits’, ha indicat Rangel. El delegat també ha insistit, en aquest punt, que els esforços no se centren en els retorns d’immigrants sinó en els controls i les reclamacions fetes per la Justícia. Actualment, la plantilla d’efectius dels agents de la policia estatal a les comarques gironines és de 600 efectius, dels quals uns 250 es destinen als punts fronterers de la Jonquera. Aquest 2009, però, segons ha anunciat Joan Rangel, s’incorporaran nous efectius a les comarques gironines. En concret, aquests se situaran de manera primordial als punts fronterers i també a l’aeroport de Girona-Costa Brava.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li