La pobresa invisible de casa nostra

0
699

L’Associació de Serveis Integrals de Futur de Figueres posa en marxa, aquest mes, un projecte solidari que busca la col·laboració dels joves per ajudar a les persones grans sense recursos de la ciutat. Es tracta del programa ‘Joventut i vellesa’, que consisteix que entre 0,50 i 0,75 cèntims de les consumicions del jovent en establiments d’oci nocturn de Figueres vagin destinats a ajudar a pagar i preparar els àpats i lots d’aliments que aquesta entitat serveix als avis amb dificultats econòmiques. De moment, La Serradora de la plaça del Sol de Figueres s’ha apuntat a aquest programa que començarà aquest mes de febrer, -només serà un cap de setmana al mes- i tindrà una durada d’un any. “Va dirigit a tot el jovent de l’Alt Empordà perquè se solidaritzi amb la gent gran del nostre entorn”, explica Àngels Balot, directora de l’Associació de Serveis Integrals de Figueres.
L’entitat ofereix de forma gratuïta dinars i sopars a 23 avis que no disposen de recursos econòmics per poder comprar aliments. Concretament, és la seva directora que des 2010 prepara aquests menús diàriament des de la cuina de casa seva i que després es reparteixen entre els usuaris. Uns menús que van canviant cada dia. A més, dos cops al mes reparteixen lots d’aliments bàsics a 23 persones més d’aquesta associació. “Venen a l’associació i els preparem aquests pacs d’aliments bàsics depenent del que tenim. Ho fem dues vegades al mes perquè no sempre podem oferir-los tots els aliments que voldríem”, explica Àngels Balot.
Arròs,llegums, llet, pasta, oli, galetes, articles de neteja són alguns d’aquests articles que l’Associació reparteix entre aquestes persones. Pel que fa als menús, els dilluns, per exemple, per dinar hi ha puré de verdures, macarrons amb carn i tomata, hamburguesa amb salsa, pa i dues mandarines, i per sopar, cigrons amb all i julivert, pernil dolç i fruita. “Tot va començar fa quatre anys. Sempre que sortia de treballar veia dues persones grans que buscaven menjar en els contenidors d’escombraries. Vaig veure que no eren uns casos aïllats i vaig començar a preparar-los el menjar i els els portava, fins que vaig pensar que el millor seria crear una associació per poder ajudar a més persones”, explica Balot, tot afegint: “A Figueres hi ha molta misèria. És la pobresa invisible de casa nostra. Els casos que ens arriben són sagnants. Totes aquestes persones han cotitzat més o menys a la Seguretat Social, van aixecar el país i ara són els primers que reben. Potser per cultura i perquè ja han viscut abans temps difícils com una guerra civil i una postguerra, tenen vergonya i no volen que se sàpiga que malviuen i no tenen diners per viure amb dignitat. Aleshores es queden a casa enclaustrats, amb depressions abans de sortir”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li