La pineda de la pujada del Castell acollirà els estornells i reduirà les seves molèsties

0
876

Figueres fa diverses actuacions per a la pernoctació d’aquestes aus en una zona allunyada del centre


Amb l’arribada de la tardor i l’hivern tornen els espectacles al cel amb els vols dels estols d’estornells. Una visió que en anglès s’anomena starling murmuration (murmuri dels estornells), que atrau amants de la fotografia i la natura però que té una altra cara menys amable per a molts veïns de la ciutat, doncs els estornells provoquen molèsties (sobretot acumulació d’excrements) a zones de la ciutat, especialment a llocs com el Parc Bosc i la Rambla. Per mitigar els efectes adversos d’aquestes pernoctacions l’Ajuntament de Figueres tira endavant un projecte experimental per reubicar els estornells a les pinedes de la pujada del Castell.

La iniciativa va a càrrec del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses del Baix Ter, que vol crear un espai idoni a la ciutat perquè els estornells hi pernoctin sense provocar les molèsties habituals a altres zones de la ciutat. A més, es vol facilitar la visualització dels espectacles de vol que realitzen aquests ocells al capvespre. D’aquesta manera, des del Castell de Sant Ferran i altres punts enlairats de la ciutat es podran veure les imatges del capvespre amb els estols d’estornells dibuixant el cel.

LES ACTUACIONS. En diferents espais de les pinedes de la pujada del Castell s’han fet adaptacions per atraure els estornells i aconseguir que hi pernoctin. Per una banda, s’ha repujat el brancatge inferior dels pins per evitar que els depredadors terrestres hi puguin accedir. També es crea un enllumenat a la zona del dormidor, ja que els estornells busquen arbres il·luminats com a dormitoris perquè això els protegeix dels depredadors alats nocturns. Per tant, s’il·lumina l’interior de diferents pins de la pujada del Castell. I, d’altra banda, també s’opta per reproduir el so de veus dels estornells amb la instal·lació de quatre altaveus que s’encarreguen de reproduir els sons d’aquests ocells just abans del capvespre.

Totes aquestes mesures s’implanten prèviament a l’arribada dels estornells hivernants, que es calcula que poden arribar a ser entre 15.000 i 30.000 exemplars. Per a la regidora de Medi Ambient, Sònia Trilla, aquest és «un projecte innovador que pot ser una solució a la problemàtica sense tècniques més agressives».

Enguany és possible que els estornells es converteixin més en un atractiu que no pas en una problemàtica. Caldrà veure com funciona aquest projecte experimental. Val a dir, però, que els diversos governs municipals han intentat abordar el problema amb més o menys èxit.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li