La novel·la de l’accident del príncep

0
970

 T lothom qui ve a establir-se a Albons, Tor, la Tallada o Viladamat sent la història un dia o altre. Això és el que li va passar a Imma Tubella, doctora en Ciències Socials i exrectora de la Universitat Oberta de Catalunya. Es tracta de l’accident que l’1 d’agost de 1935 es va produir just al límit de les comarques de l’Alt i el Baix Empordà. Hi va morir el príncep georgià Alexis Mdivani i en va resultar ferida la seva amant, Maud von Thyssen. Dos personatges de l’aristocràcia europea de l’època. Aquella història, envoltada d’algun que altre misteri, ha anat passant de generació en generació fins avui dia. Hi ha la versió culta, històrica i real, i tenim la versió popular amb la llegenda de les joies desaparegudes.
De tot plegat, Tubella n’acaba d’escriure una novel·la, Un secret de l’Empordà. En poc mes de 200 pàgines relata aquells fets, amb dades verídiques i altres que ha recreat, a mena de conversa entre l’antic curandero d’Albons, Siset Costa, i un turista alemany, en Fred, que visita el país per assistir als Jocs Olímpics. Aquell fet, que va commocionar aquells pobles i que va ser notícia a tot el continent. Si l’accident hagués passat avui, l’indret hauria estat envaït d’unitats mòbils de televisió i ràdio i de periodistes de la premsa del cos de mig món.

L’ACCIDENT. A la zona encara hi ha testimonis dels fets. Fa uns anys vaig parlar amb Pere Ferrer i Puig, en Pere Silvestre, nascut a la Tallada l’any 1918. Havia explicat mil i una vegades una història que recordava com si hagués succeït el dia abans. Aleshores tenia 17 anys i juntament amb altres companys la tarda d’aquell fatídic 1 d’agost de 1935, que era diumenge, estava assegut al carrer, al bar de la Maria Mestre, un establiment situat a tocar de la carretera que uneix Verges, la Tallada, Tor i Viladamat. Avui el trànsit passa per la variant de la C-31.
De fet, fa tres quarts de segle, com recordava Ferrer, “eren comptats els vehicles que circulaven per la carretera i la gent distingia perfectament si s’apropava el Renault del veterinari de Verges o el Ford de Pedals d’en Figueretes de Tor”. El soroll que van sentir aquella tarda era diferent. Venia a tota velocitat i circulava en direcció cap a Figueres. Encara no estaven comentant a quina velocitat havia d’anar i la polseguera que havia aixecat el vehicle que els va arribar la notícia que el cotxe havia tingut un accident a la baixada de Tor –en un lloc on passava un petit torrent i que a l’època no estava senyalitzat–, estimbant-se contra un plàtan plantat durant la invasió napoleònica.
La notícia va córrer de pressa. De seguida es va poder comprovar que els dos ocupants eren gent rica i estrangera. El vehicle es tractava d’un Rolls Royce Phantom. Un dels ocupants, que va morir a l’acte, era el príncep Alexis Mdivani, hereu de la corona de Geòrgia, i la seva acompanyant la baronessa d’Hongria Maud von Thyssen, de 26 anys, casada amb el multimilionari alemany Heinrich Thyssen-Bornemisza. Ràpidament es van mobilitzar els precaris mitjans de socors de l’època. La Guàrdia Civil i el metge de Verges, que va certificar d’immediat la mort del conductor i va alertar de les greus ferides de l’acompanyant, que va ser atesa en una masia propera. Al vespre es va traslladar l’aristòcrata en ambulància fins a una clínica de Girona, després de descartar-se portar-la fins a Figueres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li