La novel·la acaba a la Carbonera

0
826

En Xavier Molins i la Carme Corretgé són una parella barcelonina, amb un fill petit, que estan a punt de fer els 40 anys d’edat. La seva passió és fer viatges, però també divulgar i escriure sobre tot allò que veuen i descobreixen mentre van pel món. D’això n’han fet el seu mitjà de vida, en què la passió i la il·lusió són molt més importants que els diners que puguin fer.
Després d’haver fet tres voltes al món -de prop d’un any de durada cadascuna- i d’infinitat de viatges per diversos continents, el 2013, i poc després d’haver nascut el seu fill, van decidir fer la ruta de l’exili pel sud de França. Hi van estar dos mesos, però aquest cop el seu objectiu era un altre. De l’experiència n’havia de sortir una novel·la basada en una història real. Aquest Nadal n’ha sortit el llibre, La ambulancia. Una historia de amor en el exilio, on destaca el protagonisme de diversos escenaris empordanesos.
Tot arrenca l’any 2007, després que Molins publiqués el seu primer llibre. La seva àvia Filo, de 87 anys, se sorprèn pel fet, però li fa una confidència: “M’agradaria que escrivissis un llibre. Un llibre que relati com el teu avi i jo vàrem viure els anys de la Guerra Civil. T’havia explicat mai que vàrem fugir a França? Mai he pogut oblidar el so de les bales quan intentàvem creuar la frontera.”
A partir d’aleshores, Molins va anar mantenint xerrades periòdiques amb la seva àvia per recollir el seu testimoni, amagat durant gairebé 70 anys. El febrer del 2008, el nét se’n va a fer la seva volta al món per espai de vuit mesos. En aquell període la Filo mor a causa d’un accident de trànsit, però el projecte continua endavant, tal com li havia promès. Per escriure el llibre disposava de tota la informació, però li faltaven les qüestions més personals, les emocions, que havien quedat pendents en les converses. Per això va decidir transformar-lo en una novel·la, respectant sempre el fil de la història que, a més, va voler ser seguida sobre el terreny per tots els espais geogràfics on havia transcorregut l’exili dels seus avis.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li