La nova presó de Figueres ja té el 30% construït i Tura admet que tindrà impacte

0
434

El nou centre penitenciari unificat de les comarques gironines ja té el 30% construït. Un any després que comencés l’obra, bona part dels edificis del recinte tenen l’estructura aixecada, i ja s’estan instal·lant els mòduls prefabricats que conformaran les cel·les per als 750 interns. La conseller de Justícia, Montserrat Tura, que ha visitat les obres, ha admès que el nou centre penitenciari tindrà impacte sobre el territori, ja que –segons ha dit- ‘l’intentarem integrar tant com sigui possible, però no passarà desapercebuda’. La consellera també s’ha referit als futurs usos de l’actual presó de Figueres, i ha indicat que ‘avui per avui’ continua essent un centre penitenciari.

Les obres de construcció de la nova presó unificada de les comarques gironines van començar ara fa un any, el juny del 2008. Dotze mesos després, l’empresa encarregada d’executar els treballs ja ha desenvolupat el 30% de l’obra. Als més de 60.000 metres quadrats d’aquest espai del Puig de les Basses, ja hi ha aixecada l’estructura de bona part dels edificis del recinte.

Es preveu que el nou centre penitenciari sigui una realitat el primer semestre de l’any 2011. El futur centre permetrà acollir 750 interns, dels quals 650 seran homes, cinquanta seran joves (d’entre 18 i 25 anys) i, els cinquanta restants, dones. El cost de les obres és de 108,9 milions d’euros (MEUR).

Durant la visita d’aquest dijous a les obres, la consellera de Justícia s’ha referit a dos dels temes que han aixecat més polseguera en els darrers mesos: l’impacte sobre el terreny que tindrà la futura presó, i la contaminació lumínica que pot ocasionar a les nits. En referència al primer dels temes, la consellera ha admès que el nou centre ‘no passarà desapercebut’, però que es farà el possible per integrar-la.

‘La primera preocupació fonamental, però, ha de ser que el país tingui presons’, ha indicat la consellera, de manera rotunda. Pel que fa a la integració paisatgística, Montserrat Tura ha recordat que part de les runes que s’extreuen del Puig de les Basses es reutilitzen amb la construcció de les cel·les.

I és que les dependències que acolliran els interns estan fetes de mòduls prefabricats que s’aixequen a preu d’obra. ‘Estem construint una presó de 60.000 metres quadrats; és un edifici molt gran i és una presó, i no passarà desapercebuda’, ha assegurat la consellera.

En referència a la il·luminació durant la nit, la titular del Departament de Justícia ha assegurat que aquesta és una condició sine qua non dels sistemes de seguretat. ‘Una càmera necessita llum, perquè sinó no grava res’, ha declarat. I ha afegit: ‘No els hi diré que no es veurà; sóc molt sincera, a les nits la presó tindrà les llums enceses per evitar fugues i, a més, està situada en un turó’.

Durant la seva visita al Puig de les Basses, la consellera també s’ha referit als futurs usos de l’actual presó de Figueres. Montserrat Tura, però, ha declinat fer cap avançament abans no acabin les obres del futur centre penitenciari del Puig de les Basses.

‘Abans que aquesta presó tingui un altre ús, el Departament de Justícia l’ha de desclassificar, i ara per ara això no es pot fer perquè encara hi ha presos’, ha assegurat Tura. En aquest punt, la consellera de Justícia ha indicat que ‘avui per avui’ la presó de Figueres continua ‘essent un centre penitenciari’ i que no es pot ‘posar el carro davant dels bous’ parlant dels seus futurs usos ‘perquè ens equivocaríem’.

 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li